Elkapkodták a kelet-európai bankokat

Vágólapra másolva!
Még mindig jól lehet keresni a kelet-európai bankszektorban. A kilátások is kedvezőek: míg az euró-zónában a bankok mérlegfőösszege a GDP 300 százaléka körül van, addig a régióban csupán 60 százaléka.
Vágólapra másolva!

A befektetők az utóbbi években fantasztikus árakat kínáltak a közép-kelet-európai bankokért, amiben kifejeződik a régiós bankpiac növekedési lehetősége és a várhatóan komoly megtakarítási lehetőség - mondta Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója, a régiós bankszektorról készült tanulmányt ismertetve. Ezt egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy a régióban a bankszektor még mindig lényegesen gyorsabban nő, mint a GDP: a 2003-as 9 százalék és a 2004-es 16 százalékos növekedés után 2005-ben az eszközállomány növekedése elérte a 35 százalékot.

A növekedés fő hajtóereje Oroszország, amely a teljes régiós piac egyharmadát képviseli, és tavaly 51 százalékos növekedést mutatott fel. A második legnagyobb piac Lengyelország 20 százalékos részesedéssel. A tavalyi növekedés alapján a legdinamikusabban fejlődő országok Ukrajna (95 százalék), Románia (54 százalék), Szerbia (40 százalék) és Bulgária (32 százalék).

A további kilátások ugyancsak kedvezőek, ugyanis míg az euró-zónában a bankok mérlegfőösszege csaknem eléri a GDP 300 százalékát, addig a KKE régióban csupán 60 százalék. Az orosz bankrendszerben, ahol a GDP-arányos eszközállomány még csak 45 százalék, különösen nagy a növekedési potenciál. Hozzátette ugyanakkor: a felvásárlási lehetőségek jelentősen szűkültek, a régióban a bankokat lényegében már eladták - kivéve Oroszországban és Ukrajnában -, mindössze féltucat jelentős bank maradt. Az orosz bankokat azonban nem adják könnyen: a vállalkozók tőkét akarnak, ám a kontrollt nem kívánják kiadni a kezükből - tette hozzá.

A befektetők nem lanyhuló érdeklődése annak köszönhető, hogy a régiós bankszektorban még mindig jól lehet keresni. A marzsok ugyan folyamatosan szűkülnek, ezt azonban ellensúlyozza a volumen 3-5-szörös növekedése. A régiós bankok még drágábban működnek, mint a nyugat-európaiak (az átlagos költség/bevétel arány 74 százalék, szemben az utóbbiak 60 százalék feletti arányával). Ebben azonban szerepe van annak is, hogy a régióban a banküzemhez képest még kicsi a volumen. A piac növekedésével magától javulni fog a költséghatékonyság - vélekedett az igazgató.

A közép-kelet-európai bankok átlagos tőkearányos jövedelmezősége (ROE) és eszközarányos jövedelmezősége (ROA) még mindig jóval magasabb nyugat-európai társaikénál. A magyar bankok átlagos jövedelmezősége elmarad a régiós átlagtól, a nyugat-európainál azonban magasabb, akárcsak régiós társaié - jegyezte meg.