Óvatosságra int az EKB elnök

Vágólapra másolva!
Nem nyúlt az alapkamathoz az Európai Központi Bank. Az EKB. Alapkamata továbbra is 3,25 százalék. Jean Claude Trichet szerint az inflációs helyzet kedvező, de nem árt az óvatosság.
Vágólapra másolva!

Érintetlenül hagyta alapkamatát az Európai Központi Bank. Az EKB az előzetes várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatát, 3,25 százalékon.

Az EKB októberben emelte fel az alapkamatot 25 bázisponttal. A csütörtöki döntés indoklásában Jean Claude Trichet jegybankelnök elmondta: az EKB kormányzótanács úgy látja, teljesültek az októberi 25 bázispontos emelés elegendő volt. A jegybankelnök szerint az árstabilitás rövid távon biztosnak tűnik az Eurózónában, de továbbra sem árt az éberség.

Trichet szerint igen kedvezően alakult az utóbbi néhány hónap inflációja: az augusztusi 2,3-százalékról szeptemberben 1,7-er, októberben pedig 1,6 százalékra csökkent az infláció. Ugyanakkor Trichet hozzátette: közép és hosszú távon továbbra is a kitűzött cél, tehát 2 százalék fölé várják az éves inflációt 2006-ban és a 2007-es várakozások is hasonlóan alakulnak.

A jegybankelnök szerint az infláció havi szintű csökkenése elsősorban az olajárak esésének tudható be. Éppen ezért nem nyugodhatnak meg az EKB-nál, ugyanis nem tudni, mikor lódulnak meg felfelé az olajárak. Ugyanakkor az energiaárak körüli általános bizonytalanság a tél közeledtével komoly árfelhajtó tényező lehet.

A gazdaság növekedése ugyanakkor szintén megnyugtatóan alakul: októberben 0,9 százalékkal nőtt az eurózóna GDP-je, éves összevetésben. A növekedésnek köszönhetően nőtt a munkahelyek száma. Az átlag feletti bérfejlődés azonban ismételten infláció-felhajtó tényező lehet.

Trichet a tagállamok költségvetése kapcsán elmondta: csak lassú fejlődést lát, a szociális partnerek továbbra sem jeleskednek a vállalt strukturális reformok végrehajtásában. Trichet arra szólította fel a tagállamokat, hogy használják ki a kedvező időszakot, és tartalékoljanak, illetve kezdjenek deficit-csökkentésbe.