Kompromisszum a szolidaritási adó ügyében

Vágólapra másolva!
A szolidaritási adó alapjából levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg - döntött szerdai ülésén a kormány, elfogadva az adóterhet kifogásoló Audi javaslatát.
Vágólapra másolva!

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a kormány azzal számol, hogy ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt, éves szinten 170 milliárd forintnyi bevételnek alig 3 százalékát érinti.

A leírható, mintegy 5 milliárd forintnyi k+f költség azonban megtérül. A kutatás-fejlesztés megerősödésének eredménye önmagában is a több, ráadásul magasabb hozzáadott értékre alapuló munkahely, a kitartó külföldi befektetői kedv pedig szintén garantálja a beruházások bővülését, és így munkahelyek létrejöttét. Ez érdeke a költségvetésnek is, hiszen a több munkahely, több adó- és járulékbevételt jelent - írja a közlemény.

"A kormány javaslata szerint a szolidaritási adóból levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg. Ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben: a kutatás-fejlesztés és beruházások új munkahelyeket jelentenek, azok pedig többletbevételt adókból és járulékokból" - fogalmaz Danks Emese az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint a kormányszóvivő írja, a kormány eltökélt a konvergenciaprogram következetes végrehajtásában, "a költségvetési fegyelem szigorú és feszes marad. A kabinet ugyanakkor nyitott minden ésszerű, az ország érdekét szolgáló kezdeményezésre".

A kormány döntését indokolva Danks Emese közli: a kormány rendelkezésére álló eszközök lehetővé teszik, hogy érdekeltté tegye a piaci szereplőket abban, hogy kivegyék a részüket a kutatásokból és fejlesztésekből.

Mint ismeretes, a szolidaritási adó ügyében vitába keveredett a kormánnyal az Audi AG autógyártó, arra hivatkozva, hogy 1999-ben megerősítették az Audi 1993-as győri letelepedését megelőző, nyereségalapú adómentességét 2011-ig, Magyarország uniós csatakozásakor pedig EU-konform támogatássá alakították.

A cég egy időre fel is függesztette a Győrben jövő évre tervezett beruházásainak előkészítését, majd Martin Winterkorn, az igazgatótanács elnöke Magyarországra látogatott, és tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. évek óta Magyarország legnagyobb exportőre és az ország egyik legnagyobb árbevételt elérő vállalata. Jelenleg 5200 munkatársat foglalkoztat.

[origo]/MTI

A kormánnyal tárgyal az Audi adóügyben/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20061031akormannyal.htmlKomoly gondot jelezhet az Audi bejelentése/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20061020leallhatnak.html