Kacsatartók nyertek a madárinfluenzán

Vágólapra másolva!
A kacsatartók nyertek a tavalyi madárinfluenza-pánikon. A Világgazdaság cikke szerint az emberek a kacsát kevésbé tartották veszélyes baromfi terméknek - ez indokolja az eladások növekedését - ezzel párhuzamosan a csirke, pulyka és libatartók veszteségeket szenvedtek. Ráadásul a magyar kacsatartók a nemzetközi piacon is javítani tudták pozícióikat.
Vágólapra másolva!

A kacsatartók nyertek tavaly az őszi madárinfluenza pánikon. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója szerint teljes a bizonytalanság az ágazatban, főként a csirkepiac szereplői pesszimisták - írja a Világgazdaság.

A visszafogottságot jelzi, hogy a csirkeszektor ez év eleji naposcsibe-kihelyezései 6 százalékkal csökkentek. A teljes baromfiágazattól a mai helyzetben az is jó eredmény lenne, ha meg tudná ismételni 457 ezer tonna körüli tavalyi felvásárlási teljesítményét, amely viszont eleve 4,2 százalékos csökkenést takar 2004-hez képest. A vállalkozások így 180-200 milliárdos összárbevételre számíthatnának az idén, de egy esetleges állatjárvány alapjaiban rengethetné meg az ágazatot. A csirkeágazat az influenzapánik miatt mintegy 3 milliárd forintos veszteséget szenvedett.

A kacsafélék értékesítése nőtt 2005-ben. A kereslet élénkülése azzal magyarázható, hogy az emberek a kacsából készült árukat nem tekintették "klasszikus baromfiterméknek, ezért az influenza ellenére sem tartották őket veszedelmesnek. A kimutatások szerint a feldolgozók 62 ezer tonna kacsát vásároltak fel, ez 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A belföldi értékesítés 14, az export 11 százalékkal bővült.

Az ágazatban korábban állománycsökkentést kellett végre hajtaniuk, 2005-ben azonban a belföldi kereslet mellett az export is bővült. Az eddigi nagy piaci szereplők: a lengyel, szlovák és cseh kacsatenyésztők kiszálltak az üzletből, ráadásul a keletnémet nagy kacsaintegráció is tönkre ment. A piaci réseket sikerült magyar kacsával feltölteni.

A csirketartásnál sokkal jobban, 15-15 százalékkal zsugorodott tavaly a pulyka- és a libatermelés, de itt elsősorban nem a madárinfluenza, hanem az általános piaci környezet hibáztatható a visszaesésért. A pulykák esetében a kergemarha kór megnövelte kereslet mostanra elült, az ágazatban túltermelés történt. A libáknál a hízott libára és a májra továbbra is igény van, azonban a hús nem volt annyira kelendő tavaly.