Kevés bank maradhat talpon Európában

Vágólapra másolva!
Négy-hat olyan európai pénzintézet maradhat talpon, amely képes lépést tartani az amerikai vetélytársakkal - jósolja Herbert Walter, a Drezdner Bank vezetője. A bankvezér frankfurti bankakadémián fejtette ki nézeteit.
Vágólapra másolva!

Szerinte a következő években fúziós hullám indulhat be az európai pénzügyi szektorban és ebben a német pénzintézeteknek jelentős szerep juthat.

Úgy véli, öt-tíz év alatt az ágazatban, Európában olyan konszolidáció zajlik majd le, mint amilyen az 1920-as évek német hitelpiacának változását jellemezte.

Napjainkban a határokon átívelő összeolvadások számára sokkal kedvezőbbek a feltételek, a befektetők szemében, ezek a fúziós üzletek egyre inkább nyereséggel kecsegtetőnek tűnnek.

Walter arra hívta fel a bankházak, európai pénzintézetek figyelmét, vigyázzanak arra, nehogy a tőzsdéken a legmagasabbra értékelt amerikai pénzintézetek, köztük a Citigroup áldozataivá váljanak.

"Főként az európai nagybankok kerülhetnek nyomás alá" - jegyezte meg. A mérséklődő nyereségráták miatt, eleve szükségesekké válnak az összeolvadások, amelyek hatására, hosszabb távon megtizedelődhet az európai pénzpiaci szereplők száma.

Négy-hat olyan európai pénzintézet maradhat talpon, amely képes lépést tartani az amerikai vetélytársakkal.