Az EU válasza a Gazprom fenyegetéseire

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió visszautasította a moszkvai vádakat, hogy diszkriminatív módon akadályozza a Gazprom nemzetközi terjeszkedését. - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az orosz gázvállalat európai akvizíciós ügyleteire ugyanazok a trösztellenes törvények vonatkoznak, mint bármilyen más vállalatéra - írta Viktor Hrisztyenko orosz gazdasági miniszterhez intézett levelében Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja.

Az ügylet elbírálásakor komoly súllyal esik a latba, hogy monopolhelyzeténél fogva a Gazprom kizárólagos orosz gázszállító az EU-ban. Az unió kölcsönösséget követel Oroszországtól és nyomást gyakorol Moszkvára, hogy ratifikálja az energiachartáról szóló szerződést. Ez kötelezné arra, hogy az eddigi gyakorlattal szemben nyissa meg a hatalmas orosz gázelosztó hálózatot a külső szállítók előtt.

A levél, amelyet az EU soros elnökségét adó Ausztria gazdasági minisztere, Martin Bartenstein is aláírt, válasz a Gazprom és Putyin elnök múlt heti fenyegetésére, hogy a gázszállításokat Ázsia felé irányíthatják, ha az EU-országok megakadályozzák belépését az uniós gázelosztó piacra.

Az EU a jövőben is számít a Gazpromra, mivel érdekelt a gázszállítások bővülésében. Elvárja viszont az áttekinthetőséget és azt, hogy a szállítások a kitűzött időben történjenek.

Piebalgs és Varsó már korábban bírálta a Balti-tenger alatt létesíteni tervezett orosz-német gázvezetékről szóló megállapodást. Radek Sikorski lengyel védelmi miniszter azonban a megegyezést az 1939-ben kötött Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlította. A vezető német politikusok felszólították Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfőt, hogy utasítsa rendre miniszterét és Sikorski vonja vissza kijelentését.

A Gazprom, amely Európa gázszükségletének negyedét szállítja, a növekvő nyersanyagárak és az orosz gáz iránti túlkereslet nyomán mostanra, megelőzve a Microsoftot, a világ harmadik legnagyobb értékű vállalatává vált a maga 269 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával. Az amerikai szoftveróriás a múlt pénteken bejelentett, a vártnál gyengébb eredmény nyomán 30 milliárd dollárt vesztett értékéből, amely jelenleg 246 milliárd dollár. A listát az Exxon Mobil és a General Electric vezeti 381, illetve 358 milliárd dollárral.