Ukrán gázvezeték épülhetne a hiánypótlásra

Vágólapra másolva!
Magyarországon a mostani csúcsidejű 96 millió köbméterről 2012-re várhatóan 120 millió köbméterre nő a földgázigény - derül ki a Földgázszállító Zrt. elemzéséből. A társaság ezért új gázvezeték építését javasolja Ukrajna felől.
Vágólapra másolva!

Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta: a várt növekedést nem tudják fedezni a jelenlegi betáplálási pontok, azaz az import, a belföldi kitermelés és a gáztárolók. Éppen ezért a Földgázszállító Zrt. mint a magyar gázszállító rendszer kapacitásaiért felelős vállalat megvizsgálta a bővítés lehetőségét, s három opciót alakított ki.

Az első opció egy nyugati vezeték, azaz a Baumgarten-Százhalombatta közötti 240 kilométeres cső. A második az északi, azaz a Szlovákiát és Vecsést összekötő 120 kilométeres vezeték, a harmadik pedig a keleti, azaz a Beregdaróc és Hajdúszoboszló közötti 130 kilométeres csővezeték megépítése.

A vezérigazgató közölte: nem azt vizsgálták, hogy honnan jön a gáz, tehát, hogy melyik térségből importálják s ennek milyen kockázatai vannak, hanem azt, hogy milyen pontokon lehetne fizikailag új szállítási kapacitásokat létesíteni, azaz csővezetékeket építeni.

A nyugati vezeték építésének előnye az lenne, hogy a Dunántúl ellátást javítaná, hátránya a hossza, így a beruházási költség nagysága, illetve az, hogy további járulékos fejlesztés kell a vezeték működtetéséhez, például újabb kompresszorállomásokat kellene létrehozni.

Az északi vezeték előnye az alacsonyabb költség, hátránya, hogy nyáron a kisebb gázigény miatt nem lehetne megfelelő kihasználtsággal működtetni, és teljesen új nyomvonalon épülne.

A keleti vezeték a már meglévő mellé épülne, előnye a rövidebb nyomvonal, s az, hogy az ukrajnai határon rendelkezésre áll a többletmennyiség behozatalához szükséges egyéb kapacitás. E vezetéknek az előző kettőhöz képest nincs szállítással összefüggő hátránya, ám növeli a gázellátás jelenlegi egyoldalú betáplálását.

Mindezek alapján a Földgázszállító ennek a vezetéknek a megépítését terjeszti elő a Magyar Energia Hivatalnak - mondta Zsuga János.

A betáplálási kapacitás ma 98 millió köbméter, ami fedezi a 96 millió köbméteres csúcsigényt, míg 2011-2012-ben már 20 millió köbméteres hiány várható az igények alapján.

Jelenleg Magyarország a nyugati, baumgarteni HAG vezetéken naponta legfeljebb 12 millió köbmétert gázt hozhat be, Ukrajnából a csúcsmennyiség 30 millió köbméter lehet, a hazai kitermelés pedig maximum 9-10 millió köbméter naponta. A magyar föld alatti tárolókból pedig 47 millió köbméter termelhető ki csúcsidényben.