A klímaváltozás a biztosítókat is megviseli

Vágólapra másolva!
Bár tavaly valamivel kevesebb természeti csapás volt, mint 2005-ben, azokra így is közel 12 milliárd dollárt fizettek ki a biztosítótársaságok. A csökkenés valószínűleg csak átmeneti, mert az időjárás az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb anyagi károkat okozott.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás a biztosítókkal szembeni igények növekedéséhez fog vezetni hosszabb távon, figyelmeztetett a svájci Swiss RE biztosítótársaság. A cég szerint 2006-ban ugyan viszonylag kevés természeti katasztrófa volt, de így is összességében 48 milliárd dolláros kárt okoztak. Ez messze alatta marad a 2005-ös 230 milliárd dollárnak, amelyeket nagyrészt a Rita, a Wilma és a Katrina hurrikánok okoztak.

Ám az extrém időjárási körülmények, amelyeket a globális felmelegedés okoz, valószínűleg tovább halmozzák a veszteségeket. Az elmúlt évtizedekben a biztosított károk emelkedő trendet mutattak, főleg az időjárással összefüggő katasztrófák következtében, mondják a svájci társaságnál. A biztosítótársaságok 15,9 milliárd dollárt fizettek ki a katasztrófákkal összefüggő károkra 2006-ban, ebből a természeti csapások 11,8 milliárd dollárt tettek ki, közölte a svájci biztosító.

Mintegy 31 ezer ember halt meg katasztrófákban 2006 folyamán, többek között az indonéziai földrengés következtében. Egy évvel korábban, 2005-ben a katasztrófák körülbelül 97 ezer életet követeltek - írja a BBC. A természeti csapások közül sok a szegény fejlődő országokban történt, ahol amúgy is kisebb a biztosítással való lefedettség, és ahol a tulajdon olcsóbb.

Februárban két nagy biztosító, az Axa és az Allianz is azt jelentette, hogy az óriási természeti csapások tavalyi viszonylagos ritkasága jótékony hatással volt nyereségükre, amelyek 5,1 milliárd, illetve 7 milliárd eurós nagyságrendűek voltak.