Leválthatja a Barátságot az új orosz olajvezeték

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány hétfőn jóváhagyta a balti csővezetékrendszernek a kibővítését. Ennek révén az orosz olajkivitel elkerülheti Fehéroroszországot, mivel a vezeték Primorszkba, az orosz balti kikötőbe fut majd be.
Vágólapra másolva!

A Transznyefty orosz olajvezeték monopoltársaság javasolta a csővezeték Primorszkig történő meghosszabbítását azután, hogy januárban az európai olajszállítmányok akadozását idézte elő a két ország tranzitárral kapcsolatos vitája.

A Transznyefty közlése szerint az új vezeték-kapcsolat megépítése jövőre fejeződhet be 18 hónapig tartó munka után, és azon keresztül napi 1 millió hordó olajat fognak szállítani. Primorszkon keresztül jelenleg napi 1,5 millió hordónyi olajat szállítanak, ez a mennyiség fog 2,5 millió hordóra növekedni.

Egyes szakértők szerint az új kapcsolat létesítésével csökkenhet vagy meg is szűnhet a Barátság kőolajvezetéken Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra történő olajszállítás. Moszkva és Minszk januári vitája a Barátság kőolajvezetéken történő szállítást érintette. Európa olajigényének mintegy tizedét a Barátság kőolajvezetéken történő szállítmány elégíti ki.