Az FTSE felértékeli Magyarországot

Vágólapra másolva!
A magyar és lengyel értékpapírok hamarosan elsőosztályú felzárkózó piaci besorolást kapnak a Financial Times és a londoni tőzsde tulajdonában álló minősítőtől. A döntések jövő júniusban lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi piaci mutatókat készítő, brit FTSE Group jövő júniusban elsőosztályú felzárkózó piaci besorolást ad a magyar és a lengyel értékpapíroknak az eddigi másodosztályú felzárkózó helyett - jelentették be csütörtökön.

Az intézet egyszersmind - a felzárkózó piacokon belül - fejlett besorolást ad Izraelnek, negyedik éve további megfigyelés alatt tartja Dél-Koreát és Tajvant a felértékelés kilátásával, a fejlett státuszba, illetve Görögországot első ízben, leértékelés kilátásával az elsőosztályú felzárkózó státuszba.

Pakisztán kikerül a nemzetközi értékpapír-indexekből, a kínai A-sorozatú részvények pedig megfigyelés alatt maradnak az értékpapír-indexekbe való felvétel kilátásával. A megfigyelések jövő júniusig tartanak, a döntések jövő júniusban lépnek életbe - közölték az FTSE Groupnál csütörtökön.

A londoni értéktőzsde és a Financial Times közös tulajdonában lévő FTSE Group több mint százezer részvény- és kötvénymutatót készít és kezel 77 ország értékpapírjaiból. A besorolások a befektetési banki és értékforgalmazói elemzőket, a kereskedőket és a befektetőket tájékoztatják a befektetési döntésekben, az értékpapírok súlyozásakor, befektetési alapok képzésekor.

Az FTSE az értékpapírokat három csoportban tartja nyilván: a fejlett piaci (developed), az elsőosztályú felzárkózó piaci (advanced) és a másodosztályú felzárkózó piaci (secondary) csoportban. A másodosztályú kategóriában van, például, Csehország, Thaiföld és Törökország is.