Magyar cégért kaphat orosz földgázt az E.ON

Vágólapra másolva!
A német E.ON energiavállalat további magyar részesedéseket és brit cégeket kínál cserébe az orosz Gazpromnak, hogy véglegesíthessék részvételét az oroszországi, Juzsno-Russzkoje gázmező fejlesztésében és kiaknázásában - írta a Vedomosztyi című moszkvai lap.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások nem csak azért húzódnak el, mert a Gazprom több más nagy üzletről is tárgyal éppen, hanem mert "kételyei támadtak a magyar cégek értékét és jelentőségét illetően a magyar piac állami szabályozása okozta nehézségek miatt". Az E.ON további részesedéseket ajánlott kiegészítésként, köztük vannak meg nem nevezett magyar cégek papírjai is a tavaly óta ismerteken kívül, idézte az orosz lap a Gazprom két munkatársát.

Az új listán szerepel több brit erőmű is, de ezeket sem nevezik meg. Az E.ON UK a Nagy-Britanniában felhasznált áram 10 százalékát forgalmazza, 5 gázból áramot termelő erőművel rendelkezik. A legnagyobb - a Walesben lévő, 1420 milliárd watt kapacitású Connah's Quay értékét mintegy 1,3-1,4 milliárd dollárra becsülik, és ugyancsak 1,3 milliárd dollárra teszik a Juzsno-Russzkoje gázmező 25 százalékának értékét.

A Juzsno-Russzkoje vállalkozáshoz tavaly júliusban csatlakozott az E.ON, 25 százalék mínusz egy részvény erejéig, cserébe három év alatt 1,2 milliárd eurót fizet, és átadta az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbségét, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét a Gazpromnak. Már májusban emlegették német lapok, hogy a Gazprom kevesli az árat - a magyar részesedések értékét elemzők annak idején egymilliárd euróra tették -, mert az üzletkötés óta sokat emelkedett a földgáz ára, és ezért jócskán megemelkedett a gázmező értéke.

A vállalkozás másik külföldi partnere a szintén német BASF vegyiművek, leányvállalata, a Wintershall révén. Erről még korábban, 2005 áprilisban írták alá a megállapodást. A Wintershall részesedése is 25 százalék mínusz egy részvény a Juzsno-Russzkoje mező kiaknázási engedélyével rendelkező Gazprom-leányvállalatból, a Severneftegazpromból. A Gazprom ennek fejében 50 százalékra növelhette a korábbi, 35 százalékos részesedését az értékesítéssel foglalkozó, a Wintershall-lal közösen üzemeltetett Wingas vállalatban.

A Juzsno-Russzkoje tartalékát 800 milliárd köbméterre becsülik. A Gazpromé, illetve a Severneftegazpromé a kitermelésre jogosító koncesszió 2018-ig. A kitermelés a tervek szerint már ez év végén kezdődik, és 2010-re eléri az évi 25 milliárd köbméter gázt. Addigra a Gazprom befektetése eléri az 1,3 milliárd eurót.

A BASF, az E.ON és a Gazprom együtt építi a lelőhelyhez csatlakozó, Balti-tengeren át húzódó, Észak- és Nyugat-Európába vezető gázvezetéket is. Ebben - az Észak-Európai Gázvezeték Társaságban (NEGP) - a BASF része 24,5 százalék, ugyanannyi az E.ON-é és 51 százalék a Gazpromé. A NEGP felügyelőbizottságának elnöke tavaly március óta Gerhard Schröder volt német kancellár, évi 250 ezer eurós fizetéssel. Kancellársága végén, 2005 októberben a német kormány kezességet vállalt a Gazprom egymilliárd eurós hitelfelvételéért, de Schröder tavaly áprilisban azt mondta, hogy nem volt tudomása a kezességvállalásról.