Trükkös pesti brókert füleltek le a franciák

Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adott ki a francia tőkepiaci felügyelet egy Budapesten bejegyzett cég ellen, amelyik engedély nélkül kínál részvényeket Franciaországban.
Vágólapra másolva!

A francia értékpapír- és tőkepiac felügyeletét ellátó országos hatáskörű közigazgatási szerv, az AMF a budapesti székhelyű Artemis Financial befektetési cég nem engedélyezett franciaországi tevékenységére hívja fel a figyelmet - adta hírül kedden a Les Échos című francia gazdasági napilap internetes oldalán.

Az AMF közleménye szerint a magyarországi tanácsadó cég telefonon keres meg franciaországi székhelyű befektetőket, akiknek nagyon előnyös áron ajánl részvényeket azzal az ígérettel, hogy azok értéke rövid távon emelkedni fog. Az AMF felhívja a figyelmet arra, hogy az Artemis Financial nem rendelkezik sem ügynöki tevékenység, sem befektetői szolgáltatások gyakorlásához engedéllyel Franciaországban.

A budapesti vállalkozás ellen hasonló figyelmeztetést adott ki a norvég és az osztrák pénzügyi felügyelet is, ezért az AMF a "legnagyobb óvatosságra inti a megkeresett befektetőket" - áll a közleményben.

Az Artemis Financial neve szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján azon társaságok között, amelyek engedély nélkül befektetési, illetve kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatnak.

A listán szereplő gazdasági társaságok felügyeletét a PSZÁF nem látja el, az általuk kínált befektetések fokozottan kockázatosnak tekinthetőek és azokra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap által nyújtott biztosítás sem.

A társaságra a PSZÁF honlapján publikált adatok szerint a norvég felügyelet, a Kredittilsynet hívta fel a magyar felügyelet figyelmét. A Kredittilsynet közzététele szerint a magyarországi székhellyel (1146 Budapest, Mimóza utca 14.) rendelkező társaság norvég befektetőket keres meg azért, hogy részvényeket adjon el nekik. A befektetőknek a részvényekhez jutás érdekében előleget kell fizetniük.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek annyit árult el, hogy a felügyelet piacfelügyeleti eljárást folytat az ügyben. Az Artemis Financial Magyarországon nem folytat tevékenységet, az ügy magyarországi ügyfeleket nem érint.