Növekedett és alulmúlt a JPMorgan

Vágólapra másolva!
Az amerikai JPMorgan Chase & Co. befektetési és kereskedelmi bank - a nagyságra harmadik amerikai pénzintézet - szerdán 2,971 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett csoportszinten a tavalyi utolsó negyedévről, kisebbet a harmadik negyedévi 3,373 milliárdnál, és sokkal - 34 százalékkal - kevesebbet a 2006. utolsó negyedévi 4,526 milliárdnál, és ezzel alulmúlta az elemzői várakozásokat is.
Vágólapra másolva!

A profit csökkenését az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszer nagyobb, 2,54 milliárd dolláros hitelkockázati tartalékolással és a költségek növekedésével indokolták, ezeket viszont a "nem elsőrendű válság" - a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósok terjedő fizetési nehézségei és az adósságaikra alapozott származékos termékek széleskörű piaci összeomlása magyarázza.

A bankcsoport a negyedik negyedévben 1,3 milliárd dollárt írt le a nem elsőrendű kintlevőségek értékéből. Ez jóval kisebb, mint a legnagyobb amerikai bankcsoport, a Citigroup kedden bejelentett, 18,1 milliárd dolláros értékleírása, de a JPMorgannak is számolnia kell a növekvő egyéb nehézségekkel is.

Továbbra is jól ment a vagyonkezelés: a részleg 29 százalékkal növelte profitját. A bevétele, 17,384 milliárd dollár, 8 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit, és 7 százalékkal több volt az egy évvel korábbi 16,193 milliárdnál is.

Ezzel egész évben a bankcsoport adózott eredménye 6 százalékkal 15,365 milliárd dollárra emelkedett a 2006-os 14,444 milliárdról, a bevétele 15 százalékkal 71,372 milliárd dollárra nőtt 61,999 milliárdról. Ezek a számok viszont arra vallanak, mondják elemzők, hogy ez a válság tényleg "nem elsőrendű": az amerikai nagybankok várhatóan jó egészségben túlélik a mostani nehézségeket, amelyeket a megbízhatatlan lakossági adósokra korábban kiterjesztett, meglehetősen felelőtlen hitelezéssel maguk idéztek a fejükre - mindenesetre az amerikai bankok jobban ki vannak téve ennek a kockázatnak, mint az európai konkurencia.

Az amerikai bankoknak továbbá már számítaniuk kell a gazdasági növekedés általános lassulására is a széleskörű bizalomvesztés miatt: ezt már a negyedik negyedévben előre jelezte, hogy a a JPMorgannál ötödére esett a vállalati hitelezés profitja az egy évvel korábbihoz képest. Romlik a lakossági fogyasztói bizalom is: a hitelkártya-üzletág adózott eredménye 15 százalékkal csökkent 2006 utolsó negyedéhez képest a JPMorgannál.