Veres: szükség van adócsökkentésre

Vágólapra másolva!
Magyarországon szükség van adócsökkentésre és erre megvan a reális lehetőség - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn. Konkrétumokat azonban nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.
Vágólapra másolva!

"Nem kívánok kacsákra nehézfegyverzettel lőni" - mondta a különböző adóelképzelésekről megjelent cikkekre reagálva. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón Veres János ismételten kijelentette, hogy nem lát fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékcsökkentésre.

Megjegyezte, hogy 1 százalékpontos járulékcsökkentés 80 milliárd forint bevételkieséssel járna. A gazdaság fejlődéséből adódóan 2009-ben reálisan 250 milliárd forintos mozgástérrel lehet kalkulálni Veres János szerint. Ezt meghaladó forrást a meglévő kiadások csökkentésével vagy az adórendszer szabályainak megváltoztatásával lehet teremteni.

Lehet nagyobb számokról is beszélni, de annak ára van, például az adókedvezmények, adómentességek szűkítése, átalakítása - mondta.