Újabb visszaesés a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,24 pontos csökkenés után 21 639,01 ponton zárt pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 1,53 százalékos visszaesés.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 33,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a változatlan árfolyamon záró OTP Bankét kivéve gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az index napközben többször is irányt váltott, kora délután közel másfél százalékos pluszban is járt a csütörtöki záró értékéhez képest.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint a magyar piac a nemzetközi trendet követte, és az Amerikából érkező meghatározó hírek kioltották a Standard and Poor,s magyar piacot érintő bejelentésének hatását.

Az S&P nemzetközi hitelminősítő pénteken stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén, "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását, egyszersmind megerősítve az osztályzatot.

Az elemző kifejtette, hogy a februári amerikai inflációs adat jobb lett a vártnál, januárhoz képest csökkenő inflációs nyomást jelzett, aminek hatására fölfelé indultak a tőzsdeindexek. Az emelkedés azonban kérészéletűnek bizonyult, amit eladási hullám váltott fel arra a bejelentésre, hogy a Bear Stearns bankot a megrendült likviditási helyzete miatt kisegíti a Fed.

A tőzsde mozgása a nemzetközi trendnek felelt meg, aminek egyik sarokpontja volt a Bear Stearns 30 perc alatti 44 százalékos értékvesztése, amire a Wall Streetet meghatározó három legnagyobb amerikai bank, a Citigroup Inc., a JP Morgan and Bank of America Corp. mindegyike több, mint 1 százalékos eséssel reagált.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 6700 forinton zárt. Ez ugyanakkora érték, mint az egy nappal korábbi záróár. A bank részvényeivel 25,30 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Mol-részvények ára 550 forinttal 2,58 százalékkal 20 800 forintra zuhant, forgalmuk 6,37 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama 17 forinttal, 2,07 százalékkal 806 forintra csökkent. A távközlési társaság részvényeivel 919 millió forint értékben kereskedtek.

A Richter árfolyama 895 forinttal, 2,45 százalékkal 35 600 forintra esett. A részvényekkel 716 millió forint értékben kereskedtek

Az Egis-részvények ára 650 forinttal, 3,79 százalékkal 16 500 forintra zuhant 203 millió forint forgalom mellett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX viszont 3,49 ponttal, 0,13 százalékkal 2660,75 pontra emelkedett.