Moody's: Európa túl van a nehezén

Vágólapra másolva!
Az európai vállalati szektor már túljuthatott a globális hitelválság okozta legnagyobb károkon, ha a cégadósságot terhelő kockázati felár a mérce, áll a Moody's Investors Service londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor a hitelpiaci helyzet változatlanul ingatag, és az euróövezeti gazdasági növekedési kilátások sem jók.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő rendszeres európai hitelfolyamat-elemzéseinek legújabb összeállítása szerint március vége óta úgy tűnik, hogy az európai vállalati szektor kezd magához térni, és az irányadó szuverén kötvények feletti hozamprémium most már szűkül.

A Moody's felmérése szerint a befektetési kategóriájú - vagyis alacsonyabb hozamú - cégadósi körben az átlagos adósságpiaci kockázati felár a március végi éves csúcsról 0,62 százalékponttal 1,19 százalékpontra csökkent.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy még ez is jelentősen meghaladja a hitelpiaci megroppanás előtti szinteket; tavaly nyáron a jellemző hozamfelár-szint e besorolási sávban 0,4 százalékpont körül volt.

Kevesebb kockázatos eszköz

A jó hír az, hogy a jelzálogkötelezettség-fedezetű pénzpiaci eszközökhöz köthető veszteségleírások az elmúlt negyedévben már kisebbek voltak, mint a megelőző negyedben, ami arra utal, hogy "a legnagyobb károkon túljuthattunk", áll a Moody's londoni elemzésében.

A ház szerint a spekulatív besorolású, vagyis magasabb hozamú cégadósi kategóriában is valamelyest csökkennek az adósságpiaci kockázati prémiumok, ahogy a befektetők kezdenek visszatérni a bóvlikötvény-piacra. A múlt hét eleje óta ebben az osztályzati csoportban 0,05 százalékponttal 6,39 százalékpontra csökkentek az átlagos hozamfelárak az irányadó papírok felett, bár még ez is nagyon magas a tavalyi első félévben ebben az adóskategóriában mért 2,11 százalékpontos átlagos felárhoz képest, áll a Moody's londoni elemzésében.

Lassuló gazdaság

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a hitelpiacok változatlanul ingatagok, az euróövezeti gazdaság a legutóbbi adatok tanúsága szerint lassul, csakúgy, mint a vállalati szektor eladásai, miközben a költségoldali infláció a magas nyersanyagárak és a bérkiáramlási nyomás miatt emelkedik.

Megvan annak is a kockázata, hogy a piaci felfordulás hosszan elhúzódik, és ennek következtében az euróövezeti lassulás is hosszabb, vagy súlyosabb lesz a jelenleg vártnál, áll a Moody's Londonban kiadott európai cégadósi elemzésében.