Magas az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye a 2008 első negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka, 1043 milliárd forint volt, a névértéken számított, konszolidált bruttó államadósság pedig a GDP 67,2 százaléka volt 2008 első negyedévének végén - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége, pénzügyi megtakarítása az elmúlt egy évben a GDP 1,6 százalékát érte el.

Az államháztartás szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási igénye 2008 első negyedévében 56 milliárd forint, a GDP 0,9 százaléka volt, míg a szezonálisan kiigazított finanszírozási igény a GDP 2,4 százalékát tette ki.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett, uniós elvek szerint számított adóssága 2008 első negyedévének végén az elmúlt egy év GDP-jének 67,2 százaléka, 17 323 milliárd forint volt. Az államháztartás nettó tartozása 13 117 milliárd forintot ért el, a GDP 50,9 százalékát.

A kormány hosszú lejáratú hitelekkel fedezi a hiányt

A közlemény szerint 2008 első negyedévében a központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával és egyéb tartozások növelésével fedezte a finanszírozási igényét, ami 167 milliárd forint volt, eközben jelentősen nőtt a központi banknál tartott betéteinek állománya.

A helyi önkormányzatok többlete 129 milliárd forint volt, ami elsősorban a hitelintézeti betétek növekedésében és a központi kormányzattól kapott hiteleik csökkenésében tükröződött, ugyanakkor jelentős volt a kötvénykibocsátásuk is.

A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igénye 18 milliárd forint volt, ami a központi kormányzattól kapott hitelek növekedésében, az egyéb követeléseik csökkenésében jelent meg, ugyanakkor a betéteik számottevően emelkedtek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2008 első negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 1,6 százaléka, 403 milliárd forint volt.

Az első negyedévben a szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási képesség 60 milliárd forint volt, a GDP 1,0 százaléka, míg a szezonálisan kiigazított finanszírozási képesség a GDP 1,2 százalékát érte el.

Az első negyedévben a háztartások pénzügyi eszközei közül a nyugdíjpénztári követelések, a tőzsdei részvények, lekötött betétek, hosszú lejáratú értékpapírok és a befektetési jegyek növekedtek jelentősen. A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó.

A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 356 milliárd forinttal növekedett 2008 első negyedévében.