Vágólapra másolva!
Az egyes pénztári területek differenciáltan teljesítettek tavaly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlen befektetési környezet - a többi alapszerűen kezelt befektetési formához hasonlóan - a nyugdíjpénztárak teljesítményére is negatív hatással volt. A nem nyugdíj jellegű önkéntes pénztári területekre - a kedvezőtlen jogszabályi változások következtében - a stagnálás, illetve visszaesés volt jellemző. Az önkéntes pénztárak egy részénél továbbra is jelentősek a működési költségek fedezetlenségéből fakadó kockázatok, ami a felügyelet szerint a pénztárak számának további zsugorodását vonhatja maga után.

Növekvő magány-nyugdíjpénztári vagyon

A magánpénztári ágon tavaly egy új, banki hátterű pénztár kezdte meg működését, így 2007 végén 20 pénztár tevékenykedett. A tagok száma 5,1 százalékkal 2,788 millióra nőtt, a magánpénztárak vagyona 24,4 százalékkal, 1979,4 milliárd forintra.

Az önkéntes nyugdíjpénztári területen az egy évvel korábbi 69-cel szemben 2007 végén 68 szolgáltató működött. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma tavaly 1,8 százalékkal, 1,386 millióra bővült, vagyonuk pedig 9,4 százalékkal, 786,9 milliárd forintra.

Önsegélyező pénztárak: romló versenyhelyzet, koncentrálódó piac

A nem nyugdíjjellegű önkéntes pénztári területen gyorsuló ütemben folytatódott a piac koncentrálódása: az önkéntes egészségpénztárak száma 47-ről 37-re, az önkéntes önsegélyező pénztáraké 41-ről 31-re csökkent tavaly. Az egészségpénztárak taglétszáma 624 ezerről 733 ezerre emelkedett, vagyonuk 36,6 milliárdról 41,1 milliárd forintra, míg az önsegélyező pénztárak taglétszáma 120 ezerről 99 ezerre mérséklődött, vagyonuk pedig 3,7 milliárdról 3 milliárd forintra csökkent.

Az elemzésből kiderül, továbbra is fennakadásokat okoz a nyugdíjpénztári járulékok adóhatóságon keresztül történő központosított beszedése, amit 2007 elején vezettek be. Emiatt ugyanis lelassult a befizetett tagdíjak hozzárendelése az egyéni számlákhoz, 2007 végén még közel 108 milliárd forint, az éves tagdíjbevétel 35 százaléka volt függő tételként nyilvántartva.

A kamatadó bevezetésével az adómentes önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás vonzóbb befektetési formává vált, ami a befizetések alakulásában is tükröződött: a díjbevétel a korábbinál dinamikusabban, 9 százalékkal nőtt.

Az önsegélyező pénztárak díjbevételében tapasztalt nagy mértékű csökkenés (-56,6 százalék), illetve az egészségpénztárak esetében a befizetések dinamikának jelentős visszaesése (az előző két év 33,4, illetve 26,1 százalékos növekedése után tavaly 2,1 százalék) egyértelműen a pénztári ágak versenyképességének romlását jelzik, ami a szabályozásban 2007 elejétől hatályba lépő változások - az adómentes munkáltatói hozzájárulások maximumának csökkentése, illetve az adómentes szolgáltatási kör szűkítése - hatását tükrözi - állapítja meg a PSZÁF.

Magán-nyugdíjpénztárak: pozitív eredmény

A magán-nyugdíjpénztári szektorban a költségfedezettség tavaly javult, csupán egy pénztár zárta negatív eredménnyel a tavalyi évet. A tagszerzési verseny kapcsán ugyanakkor egyes pénztárak költségein belül jelentősen megnőtt a tagszervezéssel kapcsolatos kiadások aránya.

Az önkéntes nyugdíjpénztári területen a levont díjak számos pénztár esetében nem fedezik a működési költségeket, s a piaci szereplők több mint a fele negatív eredményt ért el 2007-ben. A működés fenntartására fordított adományok több pénztár esetében elengedhetetlenek a fennmaradáshoz; az év során 34 önkéntes nyugdíjpénztár kapott a működéséhez támogatást, több mint 585 millió forintnyi értékben.

A pénztári portfoliókat az elemzés szerint 2007 végén is magas kötvényhányad jellemezte, azonban folytatódott a kockázatosabb eszközök - részvények, befektetési jegyek - térnyerése a portfolión belül. A magánpénztárak a pénztári vagyon egyre növekvő hányadát fektetik külföldi eszközökbe, s az év végén már a portfolió közel 15 százalékát a különféle devizaeszközök tették ki. Bár az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében ez az arány valamelyest alacsonyabban alakult, az év folyamán a devizában denominált állomány ugyancsak gyors ütemű bővülése volt megfigyelhető.

Választható portfolió egy választási lehetőséggel...

A választható portfoliós rendszert fenntartó pénztárak eszközösszetétele a felügyelet értékelése szerint továbbra is meglehetősen konzervatív, a vagyon megoszlása a különféle eszköztípusok között nem mutat eltérést a csupán egy portfoliót fenntartó nyugdíjpénztárakhoz képest.

A magánpénztári szektorban mind a taglétszámot, mind a kezelt vagyont tekintve a szektor közel 47 százaléka már az új rendszer keretein belül folytatja tevékenységét. A felügyelet ugyanakkor figyelmeztet: 2009-től kötelező lesz a választható portfolió bevezetése, ennek végrehajtását azonban nehezíti, hogy a központosított beszedés miatt késve írják jóvá a tagdíjakat.

A pénztárakat óvatosságra ösztönözheti a kedvezőtlen befektetési környezet is, amely kockázatossá teszi a portfolió átrendezését, és jelentősen növeli a magánpénztárak reputációs kockázatát.

A magánpénztári szektor átlagos hozamrátája 2007 egészében 5,83 százalék, az önkéntes ágé 5,86 százalék volt, ami mindkét esetben -1,5 százalékos reálhozamot jelent.