Société Général: kisebb profitcsökkenés

Vágólapra másolva!
A francia Société Générale-nak (SocGen), amelyet egyik üzletkötőjének nagyszabású csalása sújtott, 23,4 százalékkal lecsökkent adózott eredménnyel kellett beérnie az első negyedévben. Az adózott eredmény 1,096 milliárd euróra esett döntően a vállalati és a befektetői banki tevékenység 79 százalékos eredményromlása miatt.
Vágólapra másolva!

Ez az eredmény is felülmúlja azonban a szakértői várakozásokban szereplő 924 millió euróra becsült eredményt.

A SocGen működési eredménye 24 százalékkal 1,774 milliárd euróra mérséklődött, ami szintén kedvezőbb, mint a várakozásokban szereplő 1,749 milliárd eurós működési eredmény. A bank január 24-én jelentette be, hogy egyik fiatal brókere, Jérome Kervier törvénytelen üzletekkel 4,9 milliárd eurós kárt okozott.

A SocGen emellett 1,2 milliárd eurós leírásokra is kényszerült az első negyedben befektetői banki részlegénél a globális hitelpiaci válság miatt. Ugyan a tetemes veszteségek miatt rendszeresek a híresztelések arról, hogy a SocGen felvásárlás célpontja lehet, a bank értékelése szerint az első negyedévi eredmény azt jelzi: a társaság képes túljutni az üzletelési botrány okozta megrázkódtatáson.

A SocGen részvényei hétfőn 1,5 százalékos esés után 71,5 eurón zártak. A papírok az év eleje óta 23 százalékkal gyengültek, szemben az európai bankszektor DJ Stoxx részvényindexének 14 százalékos esésével.