Nincs 1 százalék a köztartozást felhalmozóknak

Vágólapra másolva!
Azoknak a társadalmi és civil szervezeteknek és közalapítványoknak, akik az szja 1 százalékos felajánlásában részesülnek, nem lehet lejárt esedékességű köztartozásuk - mondta Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese a hivatal szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az elnökhelyettes elmondta: a már meglévő kötelezettségeket július 31-ig kell a kedvezményezetteknek rendezniük, ha augusztusra vagy szeptemberre van kötelezettségük, azokat határidőre ki kell egyenlíteni.

Összességében tehát, szeptember 30-ig nem lehet lejárt esedékességű köztartozása az érintett szervezetnek - jegyezte meg Varga Lászlóné.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy ha a kedvezményezett fizetési nehézségei átmeneti jellegűek, van lehetőség fizetési halasztást, vagy részletfizetést kérni.

Tavaly mintegy 27 ezer szervezett részesült az szja 1 százalékos felajánlásokból, közülük 350-nek volt tartozása.

Korábban a jogszabály megengedőbb volt, a köztartozás összegével csökkentették a felajánlott pénzt.

Varga Lászlóné elmondta, hogy az idén a beérkezett szja-bevallások száma 3,583 millió volt, valamivel magasabb, mint egy évvel korábban. A bevallásokból 564 ezer elektronikusan érkezett be, ami 3 százalékos növekedés 2007-hez képest.

A hibásan beérkezettek aránya 39,1 százalék volt tavaly, ez az idén 31,5 százalékra esett - ismertette az elnökhelyettes.

Varga Lászlóné elmondta, hogy egy 2 milliárd forint jövedéki adócsalással kapcsolatban a Vám- és Pénzügyőrség mellett az adóhatóság is eljárást indított.

Az adócsalás összegének 90 százaléka egy adózóhoz kapcsolódott, akinek terhére 1 millió 52 ezer liter átalakított fagyásgátló koncentrátum értékesítéséből adódó 1,3435 milliárd adókülönbözetet állapítottak meg. Ez az összeg 644,6 millió forint személyi jövedelemadó, 515,1 millió forint áfa és 183,8 millió forint egészségügyi hozzájárulás megállapításából áll össze.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága kereste meg az adóhatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatóságát, hogy 12 magánszemély ellen büntetőeljárás van folyamatban "jövedéki bevételt különösen jelentős mértékben csökkentő visszaélés jövedékkel" bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben a vádemelés február elsején megtörtént. Az adózók összesen 2 millió 136 ezer liter fagyásgátlót alakítottak át szesszé.