A GVH adatokat gyűjt a meggypiacról

Vágólapra másolva!
A GVH adatokat gyűjt a meggypiacról, miután a termelők a felvásárlók kartelljére gyanakodtak, és erre vezették vissza az alacsony felvásárlási árakat.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a meggyfelvásárlási árakkal kapcsolatos bejelentésekben foglaltak elbírálása céljából jelenleg a törvényben foglalt előírásoknak megfelelően eljárást folytat - közölte pénteken a GVH.

Ennek keretében meghallgatja a bejelentőket, valamint a kialakult piaci helyzetre vonatkozóan tényszerű információkat és adatokat szerez be, majd elvégzi mindezen információk értékelését.

A bejelentés vizsgálatára a GVH-nak 60 nap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben újabb 60 nappal meghosszabbítható.

A Magosz 2008. július 2-án tett bejelentést a GVH-nál, mert álláspontja szerint a bejelentett vállalkozások jogsértő módon összehangolták idei meggyfelvásárlási áraikat.

A nyomott felvásárlási árak a Magosz véleménye szerint felvethetik a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés lehetőségét is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara július 8-án hasonló tartalmú bejelentést nyújtott be a GVH-hoz.

A Gazdasági Versenyhivatal a bejelentés kapcsán beszerzett adatok alapján akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha annak törvényi feltételei fennállnak - áll a szervezet sajtóközleményében.