A Siemens AG koordinálja az árampiacot

Vágólapra másolva!
Új közös kapacitásallokációs irodát (Capacity Allocation Office - CAO) hozott létre nyolc kelet-közép-európai rendszerirányító (TSO), hogy előmozdítsa a régió villamosenergia-piacának fejlődését - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az allokációs iroda alapító okiratát a nyolc TSO képviselői még ez év július 16-án írták alá. Mostanra a tizennégy jelentkezőből kiválasztották az aukciós rendszer IT-szolgáltatóját is. A nyertes a német Siemens AG lett, amellyel már meg is született a szerződés - tájékoztatta a Világgazdaságot Laskóy Ágnes, a Mavir Zrt. kommunikációs osztályának a vezetője. A CAO még ez év vége előtt megkezdi a tevékenységét.

Az európai villamosenergia-piac jelenleg hét régióból áll, ezzel elsődlegesen regionális szinten erősíti a belső európai árampiac fejlődését. Az egyik ilyen térség Kelet-Közép-Európa (CEE), ahová Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia tartozik. A nyolc érintett rendszerirányító által létrehozott közös kapacitásallokációs iroda regionális szinten kezelheti majd az áramkereskedelem szűk keresztmetszeteit a CEE területén.

A CEE régióhoz tartozó egyesített CAO Central Allocation Office GmbH székhelye Németországban, a München közelében lévő Freisingben van. Az iroda osztja ki az éves, havi és napi határkeresztező villamosenergia-átviteli jogokat a CEE-ben a nyolc TSO megbízásából, és gondoskodik az elszámolásról. A jogok kiosztásának áramlásalapú módszeren kell nyugodnia, hogy a valós fizikai teljesítményáramlásokat pontosabban reprezentálja. (Az áramlásalapú módszer egy jobb megközelítése a rendelkezésre álló kapacitások kiszámításának, mert a valós, fizikai áramlásokat veszi alapul, egyben lemodellezve a teljes európai villamosenergia-rendszer elemeit.)

A CAO első allokációjára 2009-ben kerül sor, ha az érintett országok illetékes hatóságai - Magyarországon a Magyar Energia Hivatal - időben megadják az engedélyt. Ez az új társaság több két- és több oldalú egyezményt fog felváltani, amely korábban a határ menti szűk kapacitások szétosztását szabályozta a CEE régióban. A mechanizmus bevezetését próbaüzem előzi majd meg a piac szereplőinek a részvételével -derül ki a Világgazdságból.