Változnak az alkalmi munka feltételei

Vágólapra másolva!
A kormány arra készül, hogy szeptemberben módosításokat nyújt be a parlamentnek az alkalmi munkavállalói könyves (AM-könyves) foglalkoztatással kapcsolatban, az új szabályozást jövő év január 1-jétől szeretnék életbe léptetni - mondta Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Nemzetgazdasági szinten magas, 20 százalékot is meghaladó azon cégek aránya, amelyek AM-könyvvel rendelkező munkavállalókat foglalkoztatnak. A cégek gyakran hiányos nyilvántartást vezetnek, illetve számos szabálytalanságot követnek el az AM-könyvvel kapcsolatban - fejtette ki a szakállamtitkár.

Az új szabályozás egyszerűsítené az adminisztrációt, többek között megszüntetné a papíralapú nyilvántartást, helyette bevezetné az elektronikus bejelentési kötelezettséget.

A szakállamtitkár elmondta: különösen a tavaszi-nyári hónapokban, azaz márciustól szeptember végéig nő meg az idényjellegű munkák miatt az AM-könyvvel dolgozók száma, ez akár 50-70 ezer főt is elérhet országos szinten.

Kifejtette, hogy a szezonalitás miatt a nemzetgazdaság ágazatai közül különösen az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban magas azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nagyobb számban foglalkoztatnak alkalmi dolgozókat, munkásokat. Az idegenforgalomban a cégek mintegy felére, míg a mezőgazdaságban hozzávetőleg 40 százalékára jellemző, hogy a szezonális munkaerőigényeket nagyrészt AM-könyvvel rendelkező munkavállalókkal elégítik ki.

Kiemelte, hogy örvendetes, hogy már egymillió főre tehető az érvényes AM-könyvvel rendelkező munkavállalók száma, az idei első öt hónapban mintegy 180 ezer új AM-könyvet váltottak ki az alakalmi dolgozók.

Elmondása szerint amennyiben a cégek tulajdonosi hátterét nézzük, akkor az AM-könyvvel rendelkező dolgozókat foglalkoztató cégek elsősorban a magyar tulajdonú cégek közül kerülnek ki, arányuk ez esetben 24 százalék, míg a külföldi tulajdonban lévő vállalkozásoknak csak mintegy 13 százaléka foglalkoztat alkalmi munkásokat.

A szakállamtitkár elemezte: jelentős különbségek vannak az egyes régiók, megyék között is a tekintetben, hogy hol kedvelik az AM-könyvvel való foglalkoztatást. Az alkalmi munkásokat elsősorban az alacsony aktivitási rátájú, azaz a viszonylag magas munkanélküliséggel rendelkező régiókban részesítik előnyben, elsősorban az észak-alföldi, illetve észak-magyarországi régiókra jellemző az AM-könyvvel való foglalkoztatás.

Székely Judit kitért arra, hogy az AM-könyvvel való foglalkoztatás szabályait legutóbb három éve változtatta meg a kormány, elsősorban a legális foglalkoztatás növelése, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Azóta a munkaügyi ellenőrzések során számos esetben azt tapasztalták, hogy az AM-könyvvel való foglalkoztatás során a cégek nem egy esetben az egyébként is kedvezményes közterhek befizetését szerették volna elkerülni.

A szakállamtitkár elmondta: a változtatások abba az irányba mutatnak majd, hogy nemzetgazdasági ágazatonként egységes, minden munkáltatóra érvényes szabályozás valósuljon meg az AM-könyvvel rendelkezők körében. A kormány például azt tervezi, hogy a munkavállalók oldaláról megszünteti a foglalkoztatás időtartamának korlátozását, a munkáltatók oldaláról azonban maradnának a megkötések.

Rámutatott, hogy egyúttal a kormány a közteherjegy megszüntetését is tervezi, helyette a szándék az, hogy százalékos járulékmértéket határoznának meg az AM-könyvvel való foglalkoztatás során.