Az üzleti bizalom nem változott

Vágólapra másolva!
A GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke augusztusban - a júliusival csaknem megegyező - mínusz 17,3 volt, amelyen belül a fogyasztói várakozások hajszálnyit romlottak, az üzleti várakozások pedig stagnáltak - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében, amelyet ma tettek közzé. Az üzleti szektor bizalmi indexe júliusban és augusztusban egyaránt mínusz 8,1-en állt, s az év eleje óta tartó trendet követi, amelynek két határértéke a májusi mínusz 7,3 illetve az áprilisi mínusz 10,9.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index kissé csökkent, a kereskedelmi és szolgáltatói viszont emelkedett, de a változás minden ágazatban nagyon kicsi. Az ipari bizalmi index az augusztusi csökkenése ellenére az idei júniusi mélypont felett maradt. A gyengülésben elsősorban az elmúlt időszaki termelés és a saját termelésű készletállományok romló megítélése játszott szerepet. A rendelésállományról és a termelési kilátásokról alkotott vélemény érdemben nem változott. Romlott azonban az exportrendelések megítélése, miközben javult a foglalkoztatási szándék.

Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban - kéthavi emelkedés után - csökkent. Miközben a termelési helyzet megítélése ismét javult, a rendelésállomány értékelése tovább romlott. Kissé kedvezőtlenebbé vált a foglalkoztatási hajlandóság is.

A kereskedelmi bizalmi index értéke 2008-ban szinte folyamatosan nő. Augusztusban az eladási pozíció minősítése enyhén, a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozások számottevően javultak, a készletszint megítélése azonban romlott.

A szolgáltató cégek várakozása július után augusztusban is javult. Miközben a várható forgalom megítélése sokkal kedvezőbb lett, az elmúlt három hónapra vonatkozó üzletmenet megítélése és a foglalkoztatási szándék enyhén pesszimistább lett.

Az iparban, az építőiparban és különösen a szolgáltató szférában az áremelési törekvés csillapodott, a kereskedelmi cégek körében viszont emelkedett. Érezhetően csökkentek a lakosság inflációs várakozásai is. Augusztusban a magyar gazdaság kilátásait több hónapi javuló tendencia után minden ágazatban kissé rosszabbnak tartották a válaszadók, mint júliusban, a fogyasztók véleménye azonban, ha minimálisan is, de javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi mélypont után júliusig folyamatosan nőtt, majd augusztusban minimálisan csökkent, mínusz 43,5-re. A július-augusztusi érték két éve a legmagasabb. Augusztusban a lakosság rövid távú megtakarítási képességét érezhetően, saját várható pénzügyi helyzetét némileg rosszabbnak látta, mint júliusban. A munkanélküliségtől való félelem viszont csökkent, s kedvezőbb lett a megélhetési költségekről alkotott vélemény is.