Vészesen lecsökkent a marhák száma

Vágólapra másolva!
Miközben az agrárium helyzete általánosságban kedvező, az állattenyésztésben azzal a problémával kell szembenézni, hogy a szarvasmarhák száma vészesen lecsökkent. Ha a jelenlegi mintegy 700 ezer alá csökken az állomány száma, azt nagyon nehéz lesz a későbbiekben pótolni - mondta Gráf József, az agrártárca vezetője pénteken, a XII. Bonyhádi Agrárfórumon.
Vágólapra másolva!

A völgységi városban a nyolcadik alkalommal rendezték meg a Tarka Fesztivált, amelyen már hagyományosan részt vesz a hazai állattenyésztők jelentős része.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter értékelve az elmúlt két évet, kifejtette: 2007 az utóbbi évek legnehezebbike volt, a fagy és az aszály is nehezítette a munkát, s 16-18 százalékos termeléscsökkenést okozott. Ugyanekkor emelkedtek az élelmiszer- és alapanyagárak, így a nyereségesség, a jövedelem hét százalékkal nőtt. Az idén a termésátlagok kicsit meg is haladták a számítottat, de az árak ennek megfelelően alacsonyabbak lettek, amit a termelők nehezen vesznek tudomásul.

A jövőt illetően a pályázati lehetőségekről elmondta: hét évre 1.300 milliárd forint áll az agrárágazat rendelkezésére, s az első pályázatok sikeresek. Szinte mindenki, akinek sertés-, szarvasmarha-, baromfitelepe van, élt a pályázati lehetőséggel, az első így megvalósult beruházásokat a napokban adják át.

A szarvasmarha létszám évek óta tartó csökkenését is növekedéssé változtathatják a pályázatok - mutatott rá a miniszter. A mérséklődést ugyanis az is okozta, hogy az alkalmazott gépek, technológiák, és a fajták nem megfelelőek, s most ezt is korrigálni lehet. Eddig már 230 milliárd forint pályázati pénzt ítéltek oda, gőzerővel folynak a beruházások, így a 700 ezres szarvasmarha létszám emelkedése várható.

A bonyhádi fesztivál szombaton folytatódik, akkor adják át a VI. Tarka Fotópályázat nyerteseinek a díjakat, s egyebek között a művelődési központ mögötti parkban főzőverseny lesz, ahol marhahúsból készült ételekkel versenyeznek a résztvevők. A szervezők erre a napra legalább nyolcezer vendéget várnak.