Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kátyúban a baltiak

Vágólapra másolva!
Siralmas gazdasági teljesítményt nyújtottak a balti országok a második negyedévben, noha az uniós csatlakozástól egészen a tavalyi utolsó negyedévig rohamléptekkel haladtak. A térség adatait a Fitch Ratings foglalta össze tegnap publikált jelentésében. A hitelminősítő ugyan nem tartja valószínűnek, de nem is zárja ki a lehetőségét, hogy rontson a baltiak hitelminősítésén - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Észtország és Litvánia A, Lettország pedig BBB+ minősítést kapott a Fitchtől, ám ha recesszió vagy tartós lassulás alakul ki, lejjebb csúszhatnak - bár a minősítő szerint ez nem várható, és elsősorban a hazai fogyasztókon és a beruházó külföldi bankokon múlik, mi lesz a balti gazdaságok további sorsa.

Észtországban a második negyedévben a gazdasági növekedés negatív volt, a tavaly év végi 4,8 százalékos növekedés április-június között év/éves viszonylatban 1,4 százalékos csökkenésbe fordult.

Lettország eredménye pozitív maradt, bár 8,1 százalékról 0,2 százalékosra esett a bővülés üteme.

A korábban látványosan sikeres, ám túlfűtött konjunktúra kifújt a baltiaknál, ahol elsősorban az ingatlan-beruházások visszaesése, a hirtelen hitelszűke és a háztartások szerényebb fogyasztása fogta vissza az eddigi szárnyalást.

A korábban kevésbé túlpörgő Litvániában a visszaesés is kevésbé látványos, a gazdasági bővülés itt 5,5 százalékon maradt a második negyedévben.

A beruházások általában visszaestek a balti országokban, ám a fordulat leginkább az ingatlanszektort húzta le: az észt és lett ingatlanok átlagosan 20 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt. A hitelbővülés megakadása mellett az infláció is ront az összképen. Júliusban a 16,5 százalékos lett infláció volt a legmagasabb az Európai Unió országai közül, míg Litvánia 12,4 százalékkal a harmadik, Észtország 11,2 százalékkal a negyedik helyezett lett a listán. A három ország folyó fizetésimérleg-hiánya is két számjegyű - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről