Negatív meglepetést okozott az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2008 júniusában 0,3 százalékkal csökkent korrekciók nélkül és munkanaphatástól megtisztítva is tavaly júniushoz képest az előzetes adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint a termelés 1,6 százalékkal csökkent 2008 júniusában az előzetes adatok alapján.

A termelés volumene az első félévben 5,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés az idén májusban 2,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva a növekedés 4,7 százalék volt.

A termelés volumene az idén az első öt hónapban 6,9 százalékkal volt magasabb, mint 2007 azonos időszakában. A megelőző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés tavaly júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,9 százalékkal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva és korrekciók nélkül egyaránt.

A KSH az ipari termelés júniusi részletes adatait augusztus 15-én közli.

Negatív meglepetést okozott az ipari termelés júniusi, előzetes adata az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik elsősorban az eurózóna lassulásával indokolták a termelés csökkenését.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: az eurózóna nem tudja elkerülni a növekedés lassulását, "ennek a hatásait látjuk". Azt, hogy a júniusi adat egyszeri, vagy tartós hatás eredménye-e, majd csak a részletes adatokból derül ki - tette hozzá.

Csontó Balázs, az ING Bank elemzője szerint nagyon kedvezőtlen a júniusi ipari termelési adat a bruttó hazai termék (GDP) szempontjából. Hozzátette: 5 százalék körüli ipari termelésbővülést vártak júniusra, éves összehasonlításban, a kiigazított számok alapján. Az elemző arra is felhívta a figyelmet arra, hogy a havi adat már második hónapja mérséklődik.