Növekedésre számít az Egis

Vágólapra másolva!
A jelenlegi üzleti évben 3-4 százalékos forgalomnövekedést vár az Egis, középtávon a legdinamikusabban növekvő terület a kelet-európai piac lesz a gyógyszergyár számára, míg Oroszországban lassulhat a növekedés - mondta Marosffy László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kelet-Európában euróban mérve 15-18 százalékos forgalombővülést prognosztizált a jelenlegi üzleti évben, hozzátéve, hogy dollárban mérve még magasabb, 30-35 százalékos lehet a növekedés.

A vezérigazgató-helyettes előrejelzése szerint a FÁK-régióban összességében dollárban több mint 15 százalékkal nőhet a forgalom, de Oroszországban valamivel alacsonyabb, 13-15 százalékos lehet a bővülés az idén.

A következő évekre hasonló tendenciát vetített előre: Kelet-Európában 15 százalék fölötti növekedést, Oroszországban 10 százalékos, a FÁK-régióban pedig 12 százalékos bővülést feltételezett.

A magyarországi piacon 9-10 százalékos forgalom csökkenést vár az idén az Egis, de a következő üzleti évtől kezdve a trend megváltozására, és 4-5 százalékos bővülésre számítanak.

A késztermékek nyugati kivitele az idén egynegyedével nőhet, a bevétel meghaladhatja a 30 millió dollárt, jövőre viszont ennél 10-15 százalékkal alacsonyabb lehet a forgalom.

A hatóanyagok kivitele ebben az üzleti évben mindenkori csúcsot, 74-75 millió dollárt ér el, de jövőre ez a szint nem tartható, mintegy 25 százalékos visszaesés következhet - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az Egis április-június közötti negyedéves eredményeiről szólva közölték: a gyengülő dollár és az erős forint árfolyam miatt az export forintban mért értéke 4 százalékkal csökkent, dollárban azonban 11 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi bázishoz képest. A második negyedévben az oroszországi forgalom alacsonyabb volt az egy évvel korábbi, kiugróan magas bázisnál, az üzleti év kilenc hónapját tekintve viszont már növekedést mutatott.

A belföldi piacon nem változott a feltételrendszer, az Egis forgalma volumenben is csökkent, illetve az árcsökkentések is mérsékelték a bevételeket. A jövő évtől azonban az Egis arra számít, hogy a gyógyszerpiac növekedésnek indul, az árcsökkentések mértéke enyhül, és az új termékek is növelik a bevételeket.

Az Egis pénzügyi eredményei jól alakultak mind a harmadik negyedévben, mind az első kilenc hónapot tekintve: az árfolyamveszteségek nagy részét ellensúlyozták a határidős szerződések. Emellett egy biztosítási kártérítésből befolyt 335 millió forintos egyéb bevétel is javította a cég eredményeit.

Marosffy László hangsúlyozta, hogy az eredmény növekedése a forgalom bővüléséből és a megfeszített költségcsökkentésből ered, a pénzügyi nyereség ezt csak "színesíti".