Németországban terjeszkednek az oroszok

Vágólapra másolva!
Idegenforgalom, divat, kozmetikum, gépgyártás, energetika, vagy hajógyártás - minden érdekli a földgáz-és kőolajexportból származó rubelmilliárdjaikat Németországban befektetni vágyó orosz vállalatokat.
Vágólapra másolva!

Az orosz cégek elsősorban együttműködésekben érdekeltek az orosz kereskedelmi és iparkamara németországi megbízottja szerint, hogy korszerűbbé váljanak, a nemzetközi porondon jobban pozícionálják magukat, s kínálatukat a "Made in Germany" feliratot viselő termékekkel bővítsék.

A tendencia a diverzifikálás irányába mutat, már nemcsak a nyersanyagszektor áll az orosz cégek érdeklődésének a középpontjában. Csak néhány példa: Alekszej Mordasov tavaly novemberben 3,02 százalékot szerzett a TUI-ban; Oleg Deripaska a német Hochtief(Ausztriában a Strabag) résztulajdonosa lett; Rusztam Akszenyenko orosz üzletember jelenleg az Escada divatcég fő részvényese 26 százalékkal, Alekszander Lebegyev az Öger Tours utazási vállalatban szerzett érdekeltséget. De nemcsak az ismert milliárdosok törekszenek németországi befektetésekre, más cégek is Németország felé veszik az irányt. Van orosz tőke már az Air Berlin diszkont légitársaságban, a rostocki és wismari hajógyárban, TV csatornákban, a Kalina kozmetikai cégnek a Dr. Scheller kozmetikai vállalatban, s az orosz államvasút érdeklődik a Deutsche Bahn privatizációja iránt.

Mindez a kamarai vezető szerint csak a kezdet, természetes következménye az orosz gazdaság dinamikus növekedésének. S bár a német partnerekben vannak még fenntartások az orosz tőke eredetét illetően, az orosz cégek egyre átláthatóbb működése, professzionális megjelenése fokozatosan eloszlathatja ezek a félelmeket - véli.

Német adatok szerint orosz cégek 2000-ben 20 milliárd dollárt fektettek be külföldön, az idén a befektetések várhatóan átlépik a 200 milliárd dollárt.