Már hordják szét a Lehmant

Vágólapra másolva!
Elvi egyezségre jutott a brit Barclays bank a csődbe jutott amerikai Lehman Brothers egyes részlegeinek átvételéről. A megegyezés a csődbe jutott bfektetési bank laptevékenységét vágző értékforgalmazói érdekeltséget érinti.
Vágólapra másolva!

Reggeli híradások szerint még csak tárgyaltak az átvételről, a Financial Times kedd esti értesülése szerint estére elvi megállapodásra jutott a Barclays és a Lehman. A 2 milliárd dollárnál valamivel kisebb értékű tranzakció keretében a harmadik legnagyobb brit bank az egykori negyedik legnagyobb amerikai befektetési pénzintézet alaptevékenységét ellátó értékforgalmazói érdekeltséget vásárolja ki. Az ügylet az amerikai befektetési részleget érinti, de az FT.com forrásai szerint a Barclays esetleg tárgyalhat a külföldi érdekeltségek sorsáról is. Egyelőre azonban változatlanul bizonytalan, hogy mi lesz a Lehman Brothers Londonban működött európai befektetési központjának ötezer alkalmazottjával.

A Lehman londoni értékforgalmazói és befektetési részlege a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és tanácsadó cég csődgondnoksága alá került, a PwC illetékesei azonban már előző napi londoni sajtótájékoztatójukon sem tudtak semmi biztosat mondani arról, hogy kit mennyi ideig alkalmaznak. Elemzők már a Lehman drámája előtt is azt jósolták, hogy a londoni City pénzügyi központjában az idén 10 ezer befektetési banki munkahely szűnik meg; a Lehman Brothers teljes gárdájának elbocsátása ezt azonnal 50 százalékkal növelné.

A Barclays részese volt a Lehman Brothers egészének átvételéről több bank által tartott hétvégi New York-i megbeszéléseknek, de végül elállt a tranzakciótól. Piaci források szerint a brit bank ugyanazért nem vállalta a Lehman teljes átvételét, amiért a másik fő pályázó, a Bank of America sem: az amerikai pénzügyi hatóságok nem voltak hajlandók garanciát nyújtani azokra a kockázatokra, amelyeket a Lehman Brothers mintegy 80 milliárd dollárnyira becsült rossz portfoliója jelentett volna.