Bulgáriában nyerő a Mol mini Nabuccója

Vágólapra másolva!
A Mol által tavaly decemberben kezdeményezett többnemzetiségű dél- és közép-európai gázvezeték-vállalkozás, a NETS, vagyis a sajtó által mini Nabuccónak nevezett vállalkozás egy hetedik támogatóval, Bulgáriával bővül.
Vágólapra másolva!

Bulgária gazdasági és energiaügyi miniszterhelyettese kedden jelentette be a csatlakozást a tervezethez, amely a benne részt vevő államok gázszállító vezetékeinek összekapcsolásával elsősorban azerbajdzsáni gázt továbbítana az orosz gázszállításoktól függetlenül.

A NETS a Törökországot Görögországgal összekötő vezetékre kapcsolódna délen, de lehetőség lenne rajta keresztül északi-tengeri forrásokból származó gáz továbbítására is, élve azzal a lehetőséggel, hogy a nyugat-európai nemzeti gázszállító rendszereket már összekapcsolták.

Bulgária most beruházót keres a NETS-hez csatlakozó, összesen mintegy 175 kilométernyi vezetékrészek megépítéséhez. Illetékeseinek közlése szerint már tárgyalnak Azerbajdzsánnal évi 1 milliárd köbméternyi gáz vásárlásáról.

A NETS (New Europe Transmission System) független vállalkozás, egyenlő felek közreműködésével és közös tulajdonlásával, függetlenül az állami vezetékektől, üzemeltetőktől. Magyarország, Ausztria, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Bosznia gázkereskedelmi szakvállalataiból áll össze, és már aktívan tevékenykedhet 2010-ben, majd a teljes vezetékkapcsolat 2012-re valósulhatna meg.

Az ugyancsak többnemzetiségű, EU szorgalmazta Nabucco vezetékrendszer - amely a Kaszpi tenger térségéből továbbítana Európának Oroszország megkerülésével évi 31 milliárd köbméternyi földgázt - legkorábban 2013-ban válhat működőképessé.

A bolgár és a magyar kormány igyekszik nyomást gyakorolni Brüsszelre a Nabucco-terv felgyorsítása érdekében, idézte a bolgár miniszterhelyettest kedden a Reuters.