Kevesebb pénz a bukott bankok vezetőinek

Vágólapra másolva!
Kisebb végkielégítéssel kell beérnie a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Fannie Mae és Freddie Mac vezetőjének, de így is több millió dollárral a zsebükben távoznak, írta a The Washington Post kedden. A két intézet kis híján tönkrement, és ezt megelőzendő, a múlt hét elején az amerikai kormány állami gondnokság alá helyezte őket.
Vágólapra másolva!

A Fannie Maet és a Freddie Macet közvetlenül ellenőrző kormányhivatal, a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség a rá nehezedő nyomás hatására saját hatáskörben mérsékelte a csúcsvezetők végső kifizetéseinek összegét.

Az NPR közszolgálati rádió korábbi értesülése szerint Daniel Mudd, a Fannie Mae első embere eredetileg 9 millió dollár (1,48 milliárd forint) végkielégítést kapott volna, Richard Syron, a Freddie Mac vezetője pedig 14 millió dollárral (2,3 milliárd forinttal) távozott volna.

John McCain és Barack Obama, a két nagy párt elnökjelöltje, továbbá kongresszusi képviselők is kifogásolták, hogy a két vezérigazgató ekkora összeggel hagyja el a csődhelyzetbe került, majd az adófizetők pénzén, szövetségi segéllyel életben tartott cégeket.

Obama levelet írt Henry Paulson pénzügyminiszternek, valamint James Lockartnak, a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség igazgatójának elfogadhatatlannak nevezve a nagy végkielégítéseket.

A The Washington Post értesülése szerint Daniel Mudd 5,64 milló dollár (941 millió forint), Richard Syron 3,97 dollár (662 millió forint) végkielégítésben részesül.

A gondnokság alá helyezéskor a vállalatok régi vezetését azonnal lecserélték. A vállalatok megmentését mindkét elnökjelölt helyeselte, úgy nyilatkoztak, hogy erre szükség volt a mélyebb gazdasági válság elkerülése érdekében.