Gazdasági Pearl Harbort emleget Buffett

Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb embere, Warren Buffett a mostani tőke- és pénzpiaci felfordulást "gazdasági Pearl Harbor"-nak nevezte. Buffett éppen most vásárolja be magát a Goldman Sachs pénzintézetbe, méghozzá 5 milliárd dollárt tesz a befektetési bankból bankholdinggá átalakuló, és kereskedelmi banki funkciókat vállaló cégbe.
Vágólapra másolva!

Buffett akcióját nem üzleti okokkal magyarázta, hanem azzal, hogy támogatja az amerikai pénzügyminisztérium bankmentő tervét, amely 700 milliárd dolláros segélycsomaggal enyhítene a pénzintézetek nehéz helyzetén. A pénzügyminiszter, Henry Paulson tervei szerint - aki éppen a Goldman egyik vezetőjéből lett a tárca első embere - az amerikai állam megvásárolná a bankok rossz hiteleit.

"Arra fogadok, hogy a kongresszus a helyes dolgot teszi az amerikaiak számára, és elfogadja a törvényt" - mondta a CNBC-nek Buffett.

Bizalom

"Bizalmat szavazok a Goldmannak és bizalmat szavazok a kongresszusnak is" - tette hozzá.

Buffett bizalma azért is jelentős esemény, mert a Goldman négy nagy versenytársa közül eddig négy tűnt el a jelzálogpiaci válságban. A Bear Stearns brókercéget és befektetési bankot az összeomlás előtt vásárolta fel a JP Morgan (kormányzati hitelből), a Merrill Lynchet a Bank of America kebelezte be (szintén kormányzati támogatással), a Lehman Brotherst pedig senki sem mentette meg, és bedőlt 613 milliárd dolláros adóssággal.

Emelkedett a Goldman és a Berkshire

A 78 éves Buffett nyilatkozata után a Goldman árfolyama 3 százalékkal nőtt, ezzel folytatva az előző napi 4,6 százalékos emelkedést, amikor bejelentették, hogy Buffett cége, a Berkshire Hathaway megállapodott a Goldman Sachsba való invesztícióról.

A Goldman árfolyama idén 40 százalékot zuhant, ezért is jött jól nekik a világ leggazdagabb emberének pénze. A Berkshire részvényárfolyama is emelkedett 3 százalékkal, ami azt jelenti, hogy a papír ledolgozta éves veszteségének (6 százalék) a jelentős részét.