Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A hitelkiváltó hiteleké a jelen

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban megnőtt a régi hiteleket kedvezőbbre váltó korábbi adósságrendező hitelek jelentőssége és ma már azok az új hitelek harmadát, sőt felét is kitehetik. Az [origo] összegyűjtötte, milyen feltételekkel tudja valaki régi hitelét, vagy hiteleit új jelzáloghitelre váltani.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben egyre gyakrabban lehet olyan reklámokat látni, amelyekben bankok és hitelközvetítő cégek a régi hiteleket kedvezőbbre váltó hiteleket hirdetnek. Ezek alapja hosszabb futamidejű ingatlanfedezetű hitel, amely a korábbi hitelnél alacsonyabb törlesztőrészletet és esetleg még készpénzhez jutást tesz az adós számára lehetővé.

Az alacsonyabb törlesztőrészlet és a készpénz ára többnyire a hosszabb futamidő, ami nagyobb eladósodottságot és több kamatot jelent. A hitelkiváltás azonban azt is lehetővé teszi, hogy az adós régi, magasabb kamat mellett felvett hitelét kisebb költségűre cserélje.

Az új hitelek fele is tartozásrendező lehet

Az [origo] több banktól is megkérdezte, hogy mekkora és hogyan alakult a hitelkiváltásra alkalmas hitelek aránya az új hitelfelvételek között. A pénzintézetek azonban keveset árultak el erről, abból viszont kiderült, hogy az új hitelek harmadát, sőt felét is kitehetik azok.

Az OTP Bank annyit közölt, hogy idén a hitelkiváltás emelkedése tapasztalható. A Citibank viszont elárulta, hogy ügyfeleik a hitelek mintegy 50 százalékát hitelkiváltásra, vagy hitelkiváltásra is igényelték. A Budapest Bank szintén arról számolt be, hogy az új hitelfelvevők körülbelül fele igényli az általuk kínált adósságrendező hitelt.

Tőlük azt is megtudhattuk, hogy a hitelfelvevők köre nem módosult az utóbbi időben. A Citibank viszont nem tudott tájékoztatást adni a tendenciákról, mert és náluk csak idén indult be a jelzáloghitelezés.

Fordulópont az idei év a hitelezésben

Egyenesen fordulópontnak tekinti a hitelezésben az idei esztendőt Fitos Szilárd, a több magyar és külföldi pénzintézet hitelét közvetítő C&I Csoport ügyvezetője. Ismeretei szerint a korábbi években a jelzáloghitelek felvétele mögött 90 százalékban ingatlanvásárlás, vagy szabad felhasználás állt. Idén viszont a hitelfelvevők 30-40 százaléka korábbi hitelét cserélte le alacsonyabb törlesztőrészletű hitelre.

A hitelek iránti emelkedő kereslet növekedése abban is megmutatkozik, hogy egyre kevesebb a holtszezon. Idén például a korábban lanyha keresletéről ismert júliusban is rekord forgalmat tapasztaltak. Úgy látja, módosult az őket felkeresők összetétele is. Míg korábban elsősorban a bankok feketelistáján szereplők és jövedelemigazolást felmutatni nem tudók, jellemzően 1-2 millió forintos hitelösszeget felvevők fordultak hozzájuk, addig ma már a középosztály tagjai is felkeresik őket. Azt is elmondta, hogy kínálatukban a magyarországi nagybankok hitelei mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a termékeiket elsősorban közvetítő irodákon keresztül kínáló külföldi pénzintézetek által kínált kölcsönök is.

Aki hitelközvetítő irodához fordul, annak azt tanácsolja, mindenképpen kérdezze meg, mennyibe kerül a közvetítés. Számos helyen ugyanis több százezer forintos munkadíjakat is elkérnek. Sőt többször olyan is előfordult, hogy nem létező hiteleket ajánlottak és a hitelfelevő csak a közjegyzői irodában szembesült azzal, hogy komoly az eltérés az eredeti ajánlathoz képest. Fontosnak tarja még az is, hogy a pénzintézetekhez, hasonlóan a hitelközvetítők esetében is több helyről kell ajánlatot kérni a döntés előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez