A PSZÁF egyelőre engedi a devizahiteleket

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem tervezi a devizaalapú hitelezés területén korlátozások bevezetését.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A felügyelet szóvivője, Binder István az MKB Bank hétfői bejelentésére reagált az MTI-nek, amely szerint a hitelintézet - az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázattal indokolva - határozatlan időre felfüggesztette az új kérelmek befogadását az euró és svájci frank alapú hitelekre. Az OTP Bank és az Erste Bank egyelőre mérlegel, a Budapest Bank folytatja a devizaalapú hitelezést, akárcsak a Raiffeisen Bank is, amely azonban a vállalatoknál egyedi elbírálást alkalmaz.

A szóvivő szerint a bankok most a nemzetközi és a magyar piacon is erősebb vagy gyengébb hangsúllyal, de ugyanazon lépéseket teszik meg: visszafogják aktivitásukat, tartózkodnak a kockázatosabb ügyletek vállalásától. Ez történhet úgy, hogy ideiglenesen felfüggesztik a hitelezést, szigorítják a hitelbírálati eljárást vagy a forrásköltséget kényszerűen áthárítják az ügyfelekre - mondta Binder István.

A felügyelet úgy értékeli, hogy az elmúlt napokban a jogalkotói-szabályozói oldalról történtek lépések a bizalom erősítésére, a normális banki működés szavatolására, ilyen lépés volt például a betétgarancia kiterjesztése az állam részéről. Most a másik oldal, a piac tesz a meglévő ügyfélkör és a piaci szereplők biztonságának erősítésére lépéseket, akár az aktivitás, a növekedés visszafogása árán is.