Ukrajna is tiltja a magyar marhaimportot

Vágólapra másolva!
A szarvasmarhákra, kis kérődzőkre, kérődző vadállatokra és azok szaporítóanyagaira vonatkozó importtilalmat rendelt el Magyarországgal, Svédországgal és Dániával szemben Ukrajna - jelentette pénteken az Interfax-Ukraina hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az importtilalmat azután rendelte el az Ukrán Állategészségügyi Állami Bizottság, hogy a nevezett országokban a kéknyelvűség (febris catarrhalis) nevű, a kérődzőket megtámadó fertőző kór előfordulását regisztrálták.

A lázas állapottal kísért kéknyelvűség a kérődző állatok gyomor-bélrendszerét és nyelvét, valamint izomzatát támadja meg.

A magyar hatóságok - péntek késő délutánig - nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy Ukrajna is importtilalmat rendelt volna el a kérődzőkre vonatkozóan, a kéknyelv betegség miatt Magyarországgal szemben - mondta Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területért felelős elnökhelyettese pénteken az MTI-nek.

Eddig Izrael, Törökország és Fehéroroszország rendelt el tilalmat a magyar szarvasmarhák bevitelére. Bognár Lajos elmondta: eddig négy fertőzött állatot találtak egy telepen, a beteg szarvasmarhákat levágták.