Dörzsölhetik a markukat a frankhitelesek

Vágólapra másolva!
A svájci gazdaság drasztikusan romló kilátásai miatt a befektetők egyre kevésbé tekintik menedékdevizának a frankot, ennek eredményeként lejtőre került a svájci fizetőeszköz. Eközben a magyar fizetőeszköz is erősödött, így a két héttel ezelőtt még 182 forintos frankárfolyam csütörtök délelőtt 168 forintra csökkent. A változások nyomán csökkenhet a frankhitelesek havi kiadása.
Vágólapra másolva!

A svájci frank az utóbbi napokban folyamatosan gyengült az euróval szemben, a kurzus el is szakadt a tőzsdeindexek mozgásától. Míg a múlt hét pénteken az irányadó frankfurti tőzsdeindex, a DAX visszatért az október végi mélypontjához, addig az euró/svájci frank árfolyama meg sem közelítette azt. A frank euróhoz mért árfolyama a nemzetközi devizapiacon az elmúlt két hét során 5,5 százalékkal 1,55 közelébe gyengült - derül ki a Raiffeisen Bank szerdán este publikált devizapiaci elemzéséből.

Az elmúlt egy hétben a magyar deviza is javított helyzetén, ebből adódóan a svájci frank forinthoz mért árfolyama is lejjebb került. Ha a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamait nézzük, akkor a két héttel ezelőtt - november 12-én - még 182 forintos forintos kurzus mára 168 forintra változott, vagyis a svájci frank több mint 7 százalékkal lett olcsóbb.

Kevésbé szeretik a frankot a befektetők

Az alpesi ország devizájának gyengülése azt jelzi, hogy a válság miatt menedékdevizának tartott svájci frank egyre kevésbé vonzó célpont a befektetők számára. A Raiffeisen szakértői szerint a folyamat háttérében a svájci gazdasággal kapcsolatos aggodalmak állhatnak. Ezt támasztja alá a ZEW gazdaságkutató intézet felmérése, amely szerint az elemzői várakozások alapján az utóbbi hónapokban leginkább Svájcban romlottak a kilátások.

A ZEW előrejelzésére rátett egy lapáttal a svájci jegybank azzal, hogy a kamatról határozó testület rendkívüli ülésen - a piacot meglepve - 100 bázisponttal 0,5-1,5 százalékra csökkentette Libor célsávját, és kommentárjában nyitva hagyta további kamatvágásnak a lehetőségét.

Régóta nem volt ilyen

Ez volt a legnagyobb csökkentés 2000 óta, mióta az SNB (Svájci Nemzeti Bank) rendelkezik három hónapos bankközi kamatcéllal. (Svájcban nem alapkamat van, hanem jegybanki célsáv.) A központi bank azzal indokolta döntését, hogy az ország gazdaságát a vártnál jobban megviseli a válság, és romlanak a makrogazdasági kilátások.

A váratlan kamatvágást a Bank of America vezető európai gazdaságelemzője úgy kommentálta: "hatalmas lépés és nem kisebb meglepetés. A nemzetközi pénzügyi környezet fokozatosan és következetesen romlott az elmúlt napok során. Valószínűleg a következő hónapokban a jegybank kitart a célja mellett, hogy hangsúlyt adjon a lépésének."

Nullára csökkenhet a kamat

Az SNB kamatpolitikája módosította a Raiffeisen szakértőinek várakozásait, az új helyzet alapján az elemzők arra számítanak, hogy a japán és az amerikai jegybankhoz hasonlóan Svájcban is nullára csökkenhet az alapkamat.

Az Európai Központi Bank lassabban reagál a piaci fejleményekre, és a fokozatosabb enyhítés pártján áll, így frank korábban év végéig várt erőteljes drágulása már kevésbé valószínű. Mindazonáltal középtávon az európai és svájci kamatok közti különbség csökkenésére számítanak a Raiffeisennél, így a bank szakértői nem változtattak a márciusra vonatkozó célárfolyamukon, továbbra is 1,44 frank/euró árfolyamot várnak.

Alacsonyabb lehet a törlesztés

A svájci fizetőeszköz magyar devizához mért gyengülése elsősorban a frankban eladósodott magyar háztartások számára jó hír.

Bár a kereskedelmi bankok árazása meglehetősen bonyolult, nem lehet tudni, hogy az említett változásokat hogyan építik be az áraikba. Emiatt azt sem lehet ponotsan megbecsülni, hogy havi szinten mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet. Az [origo] számításai szerint az említett 7 százalékos árfolyamváltozás és a kamatvágás miatt összesen akár 5-10 százalékkal is mérséklődhet a havi kiadás.