Nem állította meg a válság a Raiffeisen Bankot

Vágólapra másolva!
A pénzpiaci ingadozások alig befolyásolták a Raiffeisen Bank harmadik negyedéves eredményeit - mondta Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A mérlegfőösszeg és a hitelállomány 20 százalékkal, a nettó nyereség 14 százalékkal, a betétállomány 13 százalékkal gyarapodott az elmúlt év hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi számviteli normák alapján készült konszolidált adatok szerint a pénzintézet III. negyedév végi mérlegfőösszege 2348 milliárd forint volt. A harmadik negyedév adózás előtti eredménye 41,9 milliárd forint lett, míg az összes nettó bevétel 19 százalékkal, 96 milliárd forint fölé nőtt az előző év azonos időszakához képest. A bank teljes hitelállománya 20 százalékkal 1814 milliárd forintra emelkedett azonos időszak alatt, míg a betétek állománya 1355 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

A fiókhálózat bővítése a megkezdett ütemben folytatódott: a Raiffeisen Bank fiókhálózata október végén 152 egységet számlált, év végéig a fiókok száma várhatóan további nyolc új fiókkal bővül majd országszerte.

A lakossági hitelportfólió 35 százalékos növekedést mutat 2007 harmadik negyedévéhez képest, a lakossági hitelállomány meghaladja az 513 milliárd forintot. A magánszemélyek betétállománya 9 százalékkal lett magasabb 542,9 milliárd forint volt az előző év hasonló időszakához képest. A lakossági ügyfeleinek száma 2008. szeptember 30-án túllépte az 535 ezer főt.

A private banking üzletág által kezelt vagyon 4 százalékkal nőtt 2007. harmadik negyedévéhez képest, és így meghaladja a 255 milliárd forintot. Az egy ügyfélre jutó átlagos kezelt vagyon 45 millió forint volt, az ügyfélszám meghaladja az 5670 főt.

A kis- és középvállalatok (kkv) esetében az ügyfélszám a harmadik negyedév végére 41 000 fölé emelkedett. A szektor betételhelyezése 19 százalékkal, 117 milliárd forintra nőtt, míg az általuk felvett hitelek állománya 27 százalékkal 178 milliárd forint fölé emelkedett.

A nagyvállalatok betétállománya minimálisan csökkent az előző év azonos időszakához képest, így 349 milliárd forinton állt szeptember végén. Hitelállományuk viszont 12 százalékkal 933 milliárd forintra emelkedett az előző évi eredményhez képest. A nagyvállalati ügyfelek száma szeptember végére túllépte az 4400-at.

Az önkormányzati üzletág a harmadik negyedévének végére 153-ra növelte a számlavezetett önkormányzatainak számát, amely mintegy 20 új számlavezetés átvételét jelenti 2008-ban. Az elnyert új számlavezetések közt van Érd és Szolnok megyei jogú városok, Karcag és Makó is.
A harmadik negyedévben tovább nőtt a hitel- és a betétállomány: a betét-záróállomány meghaladta a 242 milliárd forintot, és a banki piaci részesedése így 30 százalék fölé nőtt, a hitel-záróállomány pedig 213 milliárd forint fölé emelkedett.

A negyedév végén 90 870 ügyfél bankolt rendszeresen online módon, a szolgáltatást 70 913 lakossági és 19 957 kkv-ügyfél használta. November 15-től minden a Raiffeisen DirektNet felületén kezdeményezett tranzakcióról sms-értesítést kapnak az ügyfelek. Minden itt kezdeményezett utalás megerősítéséhez sms-jelszó szükséges, sőt már a Raiffeisen DirektNet-re történő bejelentkezéshez is kérhető sms-értesítés. A biztonságos online banking használat érdekében a bank december elejétől tervezi a token jelszógeneráló eszköz bevezetését Raiffeisen DirektNet-használó ügyfelei számára. Az sms-jelszó-szolgáltatás díjmentes, a Raiffeisen DirektNet szerződéshez automatikusan biztosítja a bank.

A svájcifrank-alapú hitelezést már megszüntette két lépésben a bank, előbb a jelzáloghiteleket, majd a személyi kölcsönt állították le. A bankvezető szerint a kockázatkezelésre a lakossági területen is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, ezért a jelzáloghitelek futamidejének plafonját 35-ről 30 évre, illetve 25-ről 20 évre szállították le.

A lakossági ügyfelek fizetőkészségében eddig enyhe romlást érzékelt a bank, a nehezedő körülmények hatásai a vezérigazgató-helyettes szerint 3-6 hónap múlva jelentkeznek majd. A lakossági hitelkereslet Horváth Krisztina szerint a korábbi 60-70 százalékára csökkent.

A bank már bevezette a devizahitelek díjmentes forinthitelre váltását a kormánnyal a devizahitel-adósok megsegítéséről kötött megállapodás alapján, addig azonban, amíg a forint törlesztőrészletek sokkal magasabbak, nem számítanak az érdeklődés jelentős növekedésére.

A vezérigazgató-helyettes az MTI kérdésére elmondta: a tulajdonos továbbra is biztosítja a magyar leánycég számára a szükséges forrásokat. Az anyacég is fontolgatja, hogy igénybe veszi az osztrák állam által kínált segítséget - erről novemberben dönt a közgyűlés -, hogy ne kerüljön versenyhátrányba azokkal szemben, akik élnek vele.