Nálunk veszteséges a lóversenyfogadás

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. az adóhatóságtól egy évvel kérte meghosszabbítani a december végén lejáró engedélyét - tájékoztatta az MTI-t Vadászné Moticska Annamária, az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának főosztályvezető-helyettese.
Vágólapra másolva!

Ha a társaság megkapja, az engedély birtokában a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. totalizatőr rendszerű fogadást szervezhet jövőre is, bukmékerit továbbra sem.

A totalizatőr játékban a fogadásszervező a játék díjából befolyt összeg meghatározott hányadát fizeti ki a nyertesek között nyereményként. A bukmékeri fogadásban a fogadásszervező a fogadó játékosnak nyereményszorzó alapján pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodás szerint fizeti ki.

A lóversenyfogadás bevétele 2007-ben elérte az 1,26 milliárd forintot, amiből a kifizetett nyeremény összege 858 millió forint volt, a bevétel mintegy 70 százaléka.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi tájékoztatása szerint a lóversenyfogadás Magyarországon veszteséges üzlet. AZ MNV korábban arról számolt be, hogy a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. 32,6 millió forint vesztséggel zárta a 2007. évet, szemben az előző évi ötmillió forint veszteséggel.

A forgalom növelése érdekében a lóversenyfogadás után nem kell játékadót fizetni, és a nyereményt nem terheli a személyi jövedelemadó sem. A múlt év végéig még a nyeremény 0,6 százalékát úgynevezett tenyésztési hozzájárulásként meg kellett fizetni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, de ez év elejétől ez is megszűnt.

Ez év márciusában a Pénzügyminisztérium eredménytelennek nyilvánította a lóversenyfogadásra és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére kiírt - 20 éves koncesszióra szóló - pályázatot.

Ezzel egy időben - a sikeres koncessziós pályázat hiányában - eredménytelenül zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő privatizációs pályázata a két állami tulajdonú "lovi" cégre: a Kincsem Parkot birtokló és üzemeltető Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. eladására.