Soha nem látott zuhanás a tokiói börzén

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde működése óta a legrosszabb évet zárta kedden. A börze irányadó mutatója 2008-ban több mint 42 százalékkal csökkent, volt olyan részvény, amely értékének a felét elvesztette a világgazdasági válság hatására.
Vágólapra másolva!

A 225 részvény mozgását tükröző irányadó mutató, a Nikkei kedden félnapos működés után zárta az évet, a 8859,56 pontos végeredmény 42,12 százalékkal marad el a múlt év utolsó kereskedési napján záráskor mért szinttől. (Az index egyébként tavaly is veszített értékéből, 2007-ben 11,1 százalékkal került lejjebb az index.)

A Nikkei indexet 1949 óta számítják, azóta nem esett ilyen százalékban a mutató egyetlen év alatt. A tokiói részvénypiac elnöke szerint a tőzsdén október óta páratlan eladási hullám tapasztalható. Az elnök rövid év végi ünnepi értékelésében azzal vigasztalta a tőzsdei szereplőket, hogy "az emberiség történelme során számos gazdasági válságon jutott túl."

Az év legnagyobb vesztesei az autóipari cégek voltak, amelyek megszenvedték az európai és az amerikai kereslet visszaesésének hatását, illetve a jen dollárral és az euróval szembeni erősödését. A Toyota részvényei 51,92 százalékkal csökkentek az idén, és várható, hogy a világ első számú autóipari cége értékcsökkenéssel fogja zárni márciusban a folyó üzleti évét. A Nissan és a Mazda még ennél is nagyobb mértékben zuhant: a részvények értéke a háromnegyedére esett vissza. Az elektornikai óriásként ismert Sony papírjai 69, a Mitsubishi UFJ Financial Group bankcsoport részvényei pedig 47,56 százalékkal lettek olcsóbbak.

A tőzsde idei teljesítményén aligha javít az a mutató, amely szerint decemberben az index 4,08 százalékos emelkedésével május óta a legnagyobb napi növekedését érte el. A megfigyelők ezt a felfutást Barack Obama kormányzásához fűződő reményekkel indokolták. A szakértők a "minden várakozást alulmúló" év után abban reménykednek, hogy a tokiói tőzsde, ha időlegesen is a jövő év közepe táján felfelé ívelhet, elsősorban az Egyesült Államokban és Kínában foganatosított gazdaságösztönző intézkedések hatására. Tartós javulást azonban egyelőre nem prognosztizálnak az elemzők.