A Gazprom figyelmezteti Európát

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom gázipari cég arra figyelmeztette európai fogyasztóit pénteken, hogy az orosz-ukrán gázadósság-vita hatással lehet gázellátásukra.
Vágólapra másolva!

A Gazprom szerint az európai gázfogyasztókat érintheti Moszkva és Kijev vitája. Mindez abban a levélben szerepel, amelyet a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller küldött a cég európai ügyfeleinek. Miller egyebek között leszögezte: a Gazprom mindent lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy semmiféle zavar ne legyen az Európába irányuló gázszállításban. Amennyiben azonban mégis egy kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg, az ukrán gáztranzit kérdése Oroszország és Európa közös gondja lesz.

Miller szerint az orosz vállalatnak kötelessége felhívni Európa figyelmét: a Gazprom nem biztos abban, hogy a gáz tranzitálásával kapcsolatos kötelezettségeket betartják (az ukrán oldalon), azt tapasztalják, hogy a Naftogaz, az ukrán gázipari cég "rendszeresen húzza-halasztja szerződéses kötelezettségeinek" teljesítését. A Gazprom szerdán arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy január 1-én leállíthatja a gázszállítást az országnak, ha addig nem írják alá a 2009-re szóló megállapodást és Ukrajna nem rendezi összes adósságát.

A Gazprom számításai szerint Ukrajna több mint kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel. A novemberi szállításokért 805 millió dollárral, a decemberi importért 862 millió dollárral adós. Ezen felül 450 millió dollárt tesz ki a késedelmi kamat.