Megoldásokat kínál Ukrajnának a Gazprom

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió gázellátását nem befolyásolja az orosz-ukrán gázvita - jelentette ki pénteken az EU szóvivője. Ferran Tarradellas rámutatott, hogy az orosz és az ukrán fél egyaránt kötelezettséget vállalt a földgáz tranzitjára az európai fogyasztók felé. Hozzátette, hogy az EU továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az eseményeket.
Vágólapra másolva!

A rendezetlen számlák miatt 2006-ban Oroszország leállította földgázszállításait Ukrajnába. Emiatt több napig nem jutottak földgázhoz a nyugat-európai országok, miután azok az Ukrajnán át vezető vezetékeket kapják az energiahordozót.

Most egy mintegy két milliárd dolláros kifizetetlen számla miatt újult ki a feszültség a két ország között. Ukrajna csütörtökön 800 millió dollárt átutalt a Gazprom orosz gázipari cég által követelt két milliárd dollárból. Ukrajna jelezte azonban, hogy az év végéig többet már nem fizet.

Ebből az következik, hogy a jövő évre szóló orosz-ukrán gázszállítási és gázármegállapodást nem lehet aláírni az év végéig, vagyis január 1-től nem lesz jogi alapja annak, hogy a Gazprom Ukrajnának gázt szállítson.

A tárgyalások folynak a Gazprom vezérigazgatójának a szintjén is. Az orosz cég több javaslatot tett az adósságok törlesztésének módozataira, s bár az ukrán fél eddig egyiket sem fogadta el, a Gazprom váltig reméli, hogy sikerül év végéig megoldani a problémát.