Rontott GDP prognózisán a Kopint-Tárki

Vágólapra másolva!
Az idei GDP növekedési előrejelzését a korábbi 2,5 százalékról 2,2 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., jövőre 3 százalékra számít, miközben inflációs prognózisát 2008-ra 5,2 százalékról 6 százalékra emelte, 2009-re 3,8 százalékot vár - jelentette be Palócz Éva vezérigazgató az intézet keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tavalyi, 1,3 százalékos gazdasági növekedés 11 éves mélypontot jelent, utoljára 1996-ban jegyeztek fel hasonlót - mondta Palócz Éva, hozzátéve, hogy a régión belül Szlovákia 10,4, Csehország 6,6, Lengyelország pedig 6,5 százalékos ütemet produkált, az Európai Unió régi, 15 tagjának növekedési átlaga 2,7 százalék volt.

Erre az évre a Kopint-Tárki 2-2,5 százalékos GDP előrejelzést adott, megjegyezve, hogy a legvalószínűbb ütem 2,2 százalék, amely úgy jön ki, hogy a növekedés negyedévről negyedévre gyorsul, 0,5, 0,7, 0,9 illetve 0,9 százalékkal haladva meg az előző negyedévi gazdasági teljesítményt.

A GDP idei alakulásának felhasználási oldalát elemezve a vezérigazgató jelezte: a háztartások fogyasztása az idén nem változik, ugyanakkor a közösségi fogyasztás négy százalékkal visszaesik, az idén már nincs Grippen beszerzés. A beruházásokra vonatkozó idei várakozását továbbra is 3 százalékon rögzítette a Kopint-Tárki, jövőre 5 százalékra gyorsul a beruházások üteme.

A kivitel idén is közel két százalékponttal haladja meg a behozatalt (export növekedési ütem 10,8 százalék, import 9 százalék), az áru-külkereskedelmi mérleg szinte egyensúlyba kerül (mínusz 200 millió euró), a folyó fizetési és tőkemérleg az idén 3,7 milliárd eurós hiánnyal, jövőre 3,5 milliárdos deficittel zár, ami a GDP 3,2, illetve 2,7 százalékának felel meg - áll a konjunktúrajelentésben.

Noha a GDP százalékában a tavalyi 1,7 százalék után idén két százalékos megtakarítási rátát vár az intézet, Palócz Éva irracionálisnak minősítette "a háztartások növekvő eladósodását 2007-ben, ami 2008-ban tovább folytatódhat".

Az idei inflációs prognózisát 5,2 százalékról 6 százalékra emelte a Kopont-Tárki, 2008 végére 5 százalék alatti fogyasztói árindexet rögzítve, a jövő évi átlagos inflációs előrejelzés 3,8 százalék.

A hozamok, illetve a jegybanki kamatok alakulását most igen nehéz előre jelezni - mondta Gém Erzsébet tudományos munkatárs, aki márciusban 0,5-0,75 százalékos emelésre számít, az év közepéig a jelenleginél 1,5 százalékkal magasabb alapkamatra, amely az év végére 8,5-9 százalékon állhat. Az euró idei átlagos forint árfolyamát 253-ról 260-ra változtatta az intézet.

A Kopint-Tárki elfogadja a Pénzügyminisztérium államháztartási egyenlegre vonatkozó előrejelzését, amely szerint 2008-ban az államháztartás GDP arányos eredményszemléletű (ESA'95) hiánya 4 százalék lesz, jövőre 3,4 százalék.

Az OECD országok növekedési üteme a tavalyi 2,7 százalék után idén 2,3 százalékra lassul - idézte a nemzetközi szervezet legújabb jelentését Nagy Katalin, a Kopint-Tárki alapítvány igazgatója, aki a Brent típusú olaj hordónkénti árára csak "igen bizonytalan prognózist" tudott adni, most 94 dolláros idei átlagárat valószínűsítve, decemberben a 2008. évi előrejelzés 80 dollár volt.