Fejenként 2300 dollárba kerül a mentés

Vágólapra másolva!
Nem mindenkinek tetszik az amerikai törvényhozásban az állampolgároknak egyenként 2300 dolláros terhet jelentő mentőakció. A kritikusok szerint, ha elfogadják a javaslatot, akkor éppen azok a bankok menekülnek meg, amelyek szerepet játszottak a válság kialakulásában.
Vágólapra másolva!

Számos amerikai képviselőnek nem tetszik a válság rendezését célzó 700 milliárd dollár értékű mentőakciója. A tervet kifogásoló politikusok legtöbbször azt hozzák fel érvként, hogy az állami beavatkozás azokat a cégeket menti meg, amelyek vastagon szerepet játszottak a krízis előidézésében.

Egyes képviselők szerint a terv részletei nem tisztázottak, ezért még finomításokra lenne szükség. Közben az irdatlan értékű javaslat kitalálója Henry Paulson mellett Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is sürgeti a képviselőket, adják áldásukat a tervre. A kifogásokat azzal igyekeznek elhárítani, hogy a jelenlegi kiábrándító helyzetben azonnal kell lépéseket tenni, a szabályozási kérdésekről elég később dönteni.

A lakosság körében is bizonyára találni olyanokat, akik csóválják a fejüket a tervezett beavatkozás miatt, a CNBC számításai alapján az amerikai állampolgároknak - beleértve a gyerekeket is - fejenként 2300 dollárjába kerülhet a beavatkozás, miközben a pénzügyi társaságok jól járnak.

Az akció egyik legrosszabb hatása az amerikai gazdaság szempontjából, hogy felduzzad a deficit: a bankrendszer megmentése nyomán az amerikai költségvetési hiány a legmagasabb szintre emelkedne 1954 óta. (Akkor még a második világháború költségeit állták az adófizetők.)

A piaci vélemények többsége szerint az államadósság növekedése miatt az amerikai kormányzati lépés kedvezőtlen a dollár szempontjából - mutat rá piaci kommentárjában az Erste. Mindenesetre az egyik vezető hitelminősítő Moody's hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok államadóssága megőrzi Aaa hitelminősítését.