Bolgár-azeri gázmegállapodás készül

Vágólapra másolva!
A tervezett gázmegállapodásról és az EU által támogatott gázvezeték tervéről tárgyalt csütörtökön Azerbajdzsán fővárosában a bolgár és az azeri elnök.
Vágólapra másolva!

A két ország tavaly szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Azerbajdzsán évi 1 milliárd köbméter földgázt szállít Bulgáriának. A földgáz két úton jutna el a balkáni országba: a Nabucco vezetéken, amely a Kaszpi-tengertől szállít majd földgázt Európába, vagy pedig a tervezett török-görög-olasz gázvezetéken, amelyhez Bulgária csatlakozna.

A két elnök utasította állami gázipari cégeiket, a bolgár Bulgargazt és az azeri SOCAR-t arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül új szintre emeljék tárgyalásaikat. Egyúttal hangsúlyozták: "fokozni kell a politikai erőfeszítéseket" a Nabucco-terv megvalósítása érdekében.

A 3400 kilométer hosszú Nabucco gázvezeték a tervek szerint évi 31 milliárd köbméter földgáz szállítására lesz alkalmas a Kaszpi-tenger és Európa között.

Georgi Parpanov bolgár elnök két nappal azután tárgyalt Ilham Aliyevvel, hogy véget ért az orosz-ukrán gázvita, aminek a következtében Bulgária közel két héten át nem jutott orosz földgázhoz. Bulgária gázszükségletének 96 százalékát fedezik az orosz gázszállítások.