Döntenek a Malév tőkerendezéséről

Vágólapra másolva!
A Malév tulajdonosai a jövő hét péntekre összehívták a társaság 2008. december 19-én 30 napra felfüggesztett rendkívüli közgyűlését, de a légitársaság tőkerendezéséről várhatóan nem ezen, hanem a január 27-i közgyűlésen döntenek majd, addig vélhetően magyar-orosz kormányközi megbeszélésen is terítéken lesz a társaság jövője.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli közgyűlést a cég tőkehelyzetének rendezése érdekében hívták össze decemberben, ám akkor a Malév 99,95 százalékos tulajdonosának képviselői az AirBridge Zrt. igazgatósága döntésének megfelelően indítványozták a közgyűlés felfüggesztését és későbbi folytatását.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője az MTI-nek elmondta: a Malév tulajdonosi változásáról az Airbridge Zrt. közgyűlésének kellene döntenie, ennek összehívásáról az MNV nem tud.

A Népszabadságban pénteken megjelent hír szerint nem a január 16-ára összehívott, hanem egy következő, a január 27-én megtartandó közgyűlésen a jelenleg 3,6 milliárd forint jegyzett tőkét ötmillió forintra szállítják le. A közgyűlés következő napirendi pontja az alaptőke felemelése lesz, amelyet vélhetően már a légitársaság új tulajdonosai teljesítenek.

A napilap szerint legvalószínűbb verziónak jelenleg az látszik, hogy a Malévet a privatizáció óta hitelező orosz Vnyesekonombank (VEB) - vagy más pénzügyi befektető - tőkét emel a cégben, ezzel az eddigi főtulajdonos, a Borisz Abramovics nevével fémjelzett AirBridge Zrt. kisebbségi tulajdonosává válik a lap szerint. Tényként kezelik, hogy a légitársaság üzemeltetését az orosz Aeroflot veszi majd át.

Száraz Gábor megerősítette: ha az Aeroflot kisebbségi tulajdonossá válna az Airbridge-ben, nem kerülne veszélybe a Malév státusza.

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek korábban elmondta: a Malév visszavétele azonban üzleti alapon nem kerülhet szóba, a vagyonkezelő ugyanis még így is jobb pozícióban van, mint az értékesítés előtt.

Tátrai hozzátette, hogy az Airbridge úgy kapott a Vnyesekonombanktól (VEB) 50 millió euró hitelt, hogy a pénzintézet jelzálogot jegyzett be a Malév részvényekre. A MNV-vezérigazgató emlékeztetett rá: csak európai uniós többségi tulajdonú társaság lehet a Malév tulajdonosa, ellenkező esetben a légitársaság elveszti az EU repülési engedélyét.

A Malév annyit közölt az MTI-vel, hogy tulajdonosa, az AirBridge Zrt. nagy erőkkel dolgozik a légitársaság tőkehelyzetének mielőbbi, hosszú távon megnyugtató rendezésén. A légitársaság tőkehelyzetének rendezéséről és friss tőke bevonásáról a Malév Zrt. közgyűlése csak a megfelelő előkészítést követően tud és fog felelős döntést hozni, a vonatkozó jogszabályokkal és az EU normákkal összhangban.

A légitársaság és főtulajdonosa nem kíván a sajtóban megjelent előzetes, a tulajdonosi struktúra esetleges változását érintő találgatásokkal foglalkozni, a közgyűlés döntését követően adnak teljes körű tájékoztatást.