Esnek a nyugat-európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok mintegy százalékos csökkenéssel kezdtek. A hét elején elért növekedés után a befektetők profitrealizáló eladásokba fogtak, emiatt estek a tőzsdeindexek. A tőzsdéken az előző három napos felfelé ívelés után főként a bankok és a bányaipari cégek jegyzése csökkent.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A bankok közül a HSBC , a BNP Paribas, az UBS és a Banco Santander 2,6-5,4 százalékkal csökkent. A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva azt írja, hogy az amerikai kormány illetékesei további 1-2 ezer milliárd dollárnyi banki mentőcsomag kidolgozását tervezik. A szakértők bátorító jelnek értékelik, hogy Barack Obama elnök 825 milliárd dolláros ösztönző csomagját az erősen megosztott képviselőház 244 szavazattal 188 ellenében elfogadta, de a csomag "önmagában nem old meg semmit"- értékelte az egyik befektetői cég, a Seven Investment Management vezetője.

A bányaipari papírok a réz 2,2 százalékos áresése miatt is nyomás alá kerültek: az Xstrata 11,6 százalékot esett, miután 5,9 milliárd dolláros, erősen diszkontált árú részvénykibocsátást jelentett be. Az Anglo American, az Antofagasta, a BHP Billiton, az Eurasian Natural Resources Corporation és a Rio Tinto 3-5,6 százalékkal esett.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 több mint 35 pontos csökkenéssel kezdett, és fél óra múlva 32,9 pontos csökkenésnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 35 pontos veszteséggel indult, és fél óra múlva 43,8 pontos veszteségnél járt. Párizsban a CAC-40 több mint 30 pontos eséssel nyitott, és fél óra múlva 28,2 pontos veszteségnél tartott.