USA: újabb piramisjátékokra derült fény

Vágólapra másolva!
Újabb, több millió dolláros úgynevezett Ponzi-csalásokra derült fény az Egyesült Államokban, az utóbbi hetekben legalább hat olyan szélhámos bukott le, aki magas hozamot ígérve, piramisjátékra hasonlító trükkel csapta be a befektetőket - írta a The Wall Street Journal szerdán.
Vágólapra másolva!

A legújabb leleplezett egy New York-i befektető, Nicholas Cosmo, aki 370 millió dolláros Ponzi-sémát működtetett. A 37 éves csalót hétfőn tartóztatta le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A trükköt az első ízben azt nagy méretekben űző Charles Ponziról elnevezett rendszerben a szélhámos mindig az új befektetők pénzéből biztosítja az előző befektetői körnek az irreálisan magas kamatot.

Cosmo 1500 befektető pénzét forgatta meg 2006 óta, évi 48 százalékos hozamot ígérve. A vizsgálat során kiderült, hogy 55 millió dollárt kaptak az újabb ügyfeleket felhajtó brókerek, és Cosmo a befektetők pénzéből ékszereket vett magának, szállodai szobákat és limuzinokat fizetett, sőt még egy baseballcsapatot is támogatott. Ha elítélik, 20 év büntetés vár rá.

Kedden is letartóztattak a hatóságok egy csalót, Arthur Nadelt, aki egy floridai fedezeti alap tanácsadója volt, ő szintén több millió dollárral csapta be az ügyfeleket.

Az utóbbi hetekben lebukott Ponzi-csalókat az amerikai sajtó mini Madoffoknak nevezi. Bernard Madoff csalása talán a Wall Street legnagyobb csalása volt: decemberben derült ki, hogy a New York-i üzletember éveken keresztül az orruknál fogva vezette a befektetőket, saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros kárt okozott.

Az amerikai tőzsdefelügyelet január elején egy 50 millió dolláros Ponzi-csalásról számolt be: egy Philadelphia környéki pénzalap menedzsere, bizonyos Joseph Forte csapta be ügyfeleit, a korábbi befektetőket ő is az újabb befektetők pénzéből fizette.