New Yorkban drágább, Londonban olcsóbb az olaj

Vágólapra másolva!
Igen eltérően zárt a kőolaj ára pénteken. New Yorkban 3,5 dollárral emelkedett, Londonban több mint egy dollárral csökkent az energiahordozó ára.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordója 1,22 dollár gyengüléssel 44,81 dolláron fejezte be a napot Londonban a péntektől legközelebbivé vált áprilisi lejáratra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 3,53 dollárral 37,51 dollárra ugrott a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.

A kiugró, 10 százalékot meghaladó New York-i emelkedés részbeni oka az volt, hogy a képviselőház elfogadta a kormány gazdaságélénkítő csomagját, amitől sokan azt várják, hogy megállítja az olajkereslet hosszabb ideje tartó csökkenését. A szenátus szintén pénteken szavaz a kormányzati csomagról.

A piaci szereplők ugyanakkor rámutattak arra, hogy csak a márciusi WTI esetében volt áremelkedés. A befektetők közelíteni akarták ugyanis a jövő héten kedden kifutó márciusi és a szerdától legközelebbivé váló áprilisi jegyzést. A WTI áprilisi lejárata 20 centtel 41,97 dollárra csökkent.