A legnagyobb francia banké lesz a belga Fortis

Vágólapra másolva!
A BNP Paribas SA, Franciaország legnagyobb bankja megállapodott arról, hogy megvásárolja a tavaly bajba jutott pénzintézet, a Fortis korábbi belgiumi és luxemburgi banküzletágait, és részesedést szerez a Fortis biztosítási részlegénél is. Mindez azután történt, hogy az ügylethez a felek megkapták a belga kormánygaranciát az esetlegesen felmerülő veszteségek fedezésére.
Vágólapra másolva!

A BNP Paribas 75 százalékot vásárol az állami tulajdonban lévő Fortis Bank NV-ből és a luxemburgi részleget is megveszi részvénycserés ügyletben, 2,88 milliárd euróért. Ezt a belga kormány jelentette be szombaton. Ezek után a Fortis Bank 1,38 milliárd eurót fog fizetni készpénzben a Fortis Insurance Belgium SA biztosítótársaság egynegyedéért, 25 százalékáért.

A betéteket tekintve így a francia bank lesz a piacvezető Belgiumban és Luxemburgban, Európa leggazdagabb országai közül kettőben is. Ehhez még a Fortis befektetőit is meg kell győznie a BNP-nek.

Szeptember óta próbálkoznak

Belgium tavaly szeptember óta próbálja eladni a Fortisban meglévő tulajdonát. Tavaly a Lehman Brothers amerikai befektetési bank összeomlása miatt kellett a belga államnak beavatkoznia a Fortis és a Dexia SA érdekében.

Az új egyezség értelmében leválasztják a Fortis kockázatos eszközeit (befektetéseit), amelyek 11,4 milliárd eurót tesznek ki. Ennek a részlegnek a belga kormány 740 millió eurós tőkét juttat, míg a BNP Paribas 200 millióval, a Fortis maga pedig 760 millió euróval járul hozzá.

Garanciák a BNP-nek is

A Fortis Bank a maradék 9,7 milliárd eurót fogja állni - adósságfinanszírozás címén. Ezt a belga állam 4,36 milliárd eurós garanciával támogatja. A BNP szintén kapott egy 1,5 milliárdos belga garanciát, ha a struktúrált hitelek veszteségei túllépnék a 3,5 milliárd eurót a Fortis Banknál.

A Fortis korábban Belgium legnagyobb pénzügyi-szolgáltató cége volt. Két-három ága is volt: eredetileg belga-holland pénzintézetként, bankbiztosítóként jött létre, erős luxemburgi leányvállalattal kiegészítve. Korábban a Fortis részvényesei megakadályoztak egy egyezséget a belga kormány és a BNP között. Ezt a február 11-ei egyezménytervezetet dolgozták most át az illetékesek. Az új egyezményről várhatóan áprilisban szavazhatnak a Fortis részvényesei.

Feldarabolt csoport

A Fortis azután került bajba, hogy megpróbálta felvásárolni az ABN Amro Holding NV-t. Erre 24,2 milliárd dollárt költött, ám ez az óriási tranzakció éppen a jelzálogválság kitörésekor bonyolódott. Végül a Fortis kénytelen volt saját vagyontárgyait, eszközeit értékesíteni, sőt fel kellett darabolni az egész csoportot belga, holland és luxemburgi egységekre. A belga és a luxemburgi részlegek sorsát irányította a belga kormány, és már régóta tárgyaltak a BNP Paribas-val az eszközök átadásáról.

A Fortis holland ágát az ottani kormány vásárolta fel, 16,8 milliárd euróért. A hollandok most megpróbálják levezényelni az ABN Amro és a Fortis Bank Nederland (Holding) NV fúzióját. A tervek szerint 2011-ben adnák el a hollandok a saját Fortis-részlegeiket, de felmerült az is, hogy tőzsdére vinnék az újjászervezett céget. Ugyanakkor a holland biztosítási részlegeket nem vinnék be ebbe a vállalkozásba, azokat előbb és külön értékesítenék.